AerCap har blandt andet leaset ni Boeing 787 Dreamlinere til Norse Atlantic Airways. (Foto: AerCap)

AerCap skaber verdens største flyleasingselskab 

Irske AerCap overtager konkurrenten GE Capital Aviation Services (GECAS) og skaber dermed verdens største leasingselskab for fly, motorer og helikoptere.

Et af verdens hidtil største flyleasingselskaber vokser sig nu endnu større. Mandag står det klart, at AerCap er kommet i mål med sin overtagelse af konkurrenten GE Capital Aviation Services. Overtagelsen betyder, at AerCap nu er verdens største leasingselskab for både fly, motorer og helikoptere.  

GE Capital Aviation Services har en lang historie. Selskabet blev stiftet i 1967 og har siden beskæftiget sig med forskellige former for leasing til luftfart. Med opkøbet positionerer AerCap sig som en af industriens giganter, der råder over en flåde på flere end 2.000 fly, 900 motorer og 300 helikoptere.  

AerCap har sit hovedsæde i den irske hovedstad Dublin, men var allerede før opkøbet af GE Capital Aviation Services en global forretning med kontorer verden over. Efter opkøbet vil AerCap betjene i omegnen af 300 kunder i hele verden, ligesom selskabet også bliver den største kunde hos både Boeing og Airbus.  

Ender som en af storaktionærene
For blot otte år siden så det anderledes ud. Her var det AerCap, der var lillebroderen i forholdet. Selskabet havde færre fly end GE Capital Aviation Services, men gennem en række opkøb fik AerCap ændret på styrkeforholdet. Siden er det gået hurtigt.  

Som en del af opkøbet får AerCap en ordrebog, der tæller omkring 450 nye fly, som er på vej. Den samlede flåde repræsenterer lige nu godt 90 procent af selskabets samlede aktiver. I pressemeddelelsen slår AerCap desuden fast, at selskabet forventer at fly, der gør brug af nye teknologier, vil udgøre 75 procent af flåden i 2024. 

Handlen har kostet AerCap 111,5 millioner i nyudstedte aktier, 23 milliarder amerikanske dollars og 1 milliard dollars i form af en såkaldt note, der fungerer som et juridisk bindende tilgodebevis. Det betyder, at General Electric nu ejer cirka 46 procent af de udbudte aktier i AerCap. 

Kalder opkøb for milepæl
Aengus Kelly, AerCaps administrerende direktør, kalder opkøbet af GE Capital Aviation Services for en milepæl i selskabets historie. Den strækker sig tilbage til 1995, hvor AerCap blev stiftet i USA. Siden har selskabet flyttet sit hovedkvarter til Dublin, hvor mange andre flyleasingselskaber også holder til.  

“Med GECAS har AerCap købt den rigtige forretning, til den rigtige pris, på det rigtige tidspunkt. Netop som flyrejser begynder at komme sig over pandemien, og efterspørgslen efter flyleasing fortsætter med at accelerere,” lyder det fra administrerende direktør Aengus Kelly. 

I forbindelse med opkøbet udvides AerCaps bestyrelse. Jennifer VanBelle, der besidder en toppost hos GE Capital, indtræder i bestyrelsen hos verdens nu største flyleasingselskab. Det betyder, at der nu i alt er ti medlemmer af bestyrelsen for AerCap. 

 

Relaterede Artikler:

Leasingselskaber overhaler flyselskaber

Norwegian vil beskytte sig mod ejerne

Norse øger til 15 Dreamliner-fly før opstarten