En Sukhoi Superjet 100 fra det russiske flyselskab Aeroflot. Foto: Dmitry Zherdin

Aeroflot på vej mod 50 Sukhoi Superjets

Aeroflot er verdens største operatør af Sukhoi Superjet 100, og snart kan det nationale russiske flyselskab tage imod fly nummer 50 af denne type.

Sukhoi Superjet 100 fløj for allerførste gang i maj 2008, og siden er er det russiskbyggede fly blevet populært hos særligt Aeroflot.

Det russiske flyselskab nærmer sig levering nummer 50 af flytypen, der primært opererer på selskabets indenrigsruter i Rusland.

Aeroflot har netop modtaget nummer 46 og 47 af Sukhoi Superjet 100. Førstnævnte har registering RA-89114 og er navngivet til ære for den sovjetiske testpilot Valery Pavlovich Chkalov. Han var en legendarisk kommendør, der i 1937 foretog en direkte flyvning fra Moskva, over Nordpolen og til Vancouver på den canadiske vestkyst. 

Valery Pavlovich Chkalov kunne flyve 30 forskellige flytyper, og han blev tildelt Order of Lenin for sit arbejde med at udvikle de bedste kampfly sammen med ingeniøren Nikolai Polikarpov.

Den 47. Sukhoi Superjet 100 hos Aeroflot har registreringsnummer RA-89109 og er navngivet til ære for den berømte russiske maler og krigsartist Vasily Vasilyevich Vereshchagin. Hans værker blev kendt for at portrættere russiske soldaters militære mod i Mellemøsten og Asien i anden halvdel af 1800-tallet.

Sukhoi Superjet 100 er indrettet med plads til 12 passagerer på business class og 75 passagerer på økonomiklasse. Aeroflots to nyeste fly vil træde ind på flyselskabets ruter i de kommende uger.

Sukhoi Superjet på danske ruter
SkyTeam-selskabet Aeroflot, der har 146 destinationer i 52 lande og i 2017 håndterede 32,8 millioner passagerer, lancerede for nyligt en ny rute til Gøteborg Landvetter Lufthavn. Sukhoi Superjet 100 bliver fortrinsvis anvendt på russiske indenrigsruter, men Aeroflot vil betjene dets allerførste regionale destination i Skandinavien med netop denne flytype, når ruten åbner i slutningen af oktober.

Det russiskbyggede Sukhoi Superjet 100 opererer også på en rute mellem den belgiske og danske hovedstad. Brussels Airlines begyndte således i foråret 2017 at anvende flytypen på ruten mellem Bruxelles-Zaventem og Københavns Lufthavn, og flyet skulle erstatte de ældre Avro 100-fly.

Det er det irske flyselskab CityJet, som opererer Sukhoi Superjet 100 på ruten mellem Bruxelles og København. Brussels Airlines flyver også selv med sine Airbus A319-fly på ruten.

I det seneste vintertrafikprogram anvendte Brussels Airlines også Sukhoi Superjet 100 på ruten mellem Bruxelles-Zaventem og Billund Lufthavn. Det russiske fly havde 12 ugentlige rotationer mellem de to hovedstæder, og flyet blev også her opereret af irske CityJet, der pt. opererer i alt fem Sukhoi Superjet 100. I det nuværende sommertrafikprogram anvender Brussels Airlines ligeledes det russiske fly til Billund.

Sukhoi Superjet 100 er det første regionale passagerjetfly, som Rusland har udviklet siden Sovjetunionen blev opløst i 1991.

 

Relaterede artikler:

Billund-rute får russiske fly

Ny Aeroflot-destination i Skandinavien

Russisk problemfly mellem CPH og Bruxelles

Russisk superfly skal konkurrere med Airbus og Boeing

Første flyvning for nyt russisk superfly