Airberlin Boeing 737-800.

Air Berlin skal spare halvanden milliard

Det tyske lavprisflyselskab Air Berlin svinger sparekniven. Der skal findes besparelser på næsten halvanden milliard kroner, blandt andet ved at nedbringe flåden med 18 fly frem til sommeren 2012. Planen skal sikre 200 ekstra flyvetimer årligt fra hvert fly.

Navnet på spareplanerne er forlængst fundet, og nu er der også sat konkrete tal på det beløb, som spareplanerne skal munde ud i.

Det såkaldte effektiviseringsprogram “Shape & size“ hosAir Berlinskal skabe besparelser og effektiviseringer for i alt € 200 millioner. Det svarer til 1.489 millioner danske kroner.

Ifølge bestyrelsen og ledelsen hos Air Berlin PLC & Co. Luftverkehrs KG skal spareplanen bringe det tyske luftfartsselskab tilbage på ret kurs efter en række år med underskud.

Programmet skal effektivisere hele selskabet ved at omlægge arbejdsprocedurer og rutiner og ved at optimere hele organisationsstrukturen.

En væsentlig del af besparelserne skal komme fra en omlægning og optimering af selskabets rutenetværk, hvor selskabet vil reducere sin flåde af 170 fly til 152 i fartplanen fra sommeren 2012. Antallet af udbudte sæder reduceres med 1 million.

Samtidig skal hvert fly yde 200 ekstra flyvetimer per år for at skabe besparelser.

Det er især de regionale ruter, der bliver ramt af det nye spareprogram, hvorimodAir Berlinvil koncentrere kræfterne om selskabets trafikknudepunkter i Berlin, Düsseldorf, Palma de Mallorca og Wien.

Det børsnoterede Air Berlin omsatte for € 1,1 milliard i 2. kvartal 2011, men fik et underskud efter skat på næsten omkring 350 millioner danske kroner.

Samtidig understreger selskabet nu, at man ikke i det nuværende økonomiske klima er i stand til at vurdere selskabets forventede indtjening for resten af 2011.

Siden offentliggørelsen af effektivitets- og spareprogrammet har mere end 30 arbejdsgrupper identificeret potentielle rationaliseringsgevinster og måder hvorpå selskabet kan genskabe profitabilitet og øge effektiviteten.

“Vi opererer i øjeblikket i et turbulent miljø, både hvad angår konkurrencen og de økonomiske vilkår. For at sikre selskabets langsigtede overlevelse og for at genskabe Air Berlins tidligere styrke, vil hver eneste afdeling blive undersøgt grundigt,“ har den nyudnævnte CEO hos Air Berlin, Hartmut Mehdorn, tidligere sagt.

I midten af 2012 indtræder airberlin i Oneworld-alliancen samtidig med åbningen af Flughafen Berlin Brandenburg Willy Brandt. Det betyder, atAir Berlini større omfang vil transformeres fra at være et “point-to-point“ selskab til et rendyrket netværksselskab.