Airbus A320 fra Vistara. (Foto: Hitman H | shutterstock.com)

Air India og Singapore Airlines drøfter Vistara-fusion

Singapore Airlines bekræfter officielt, at der er forhandlinger om at fusionere Air India og Vistara. Sidstnævnte selskab ejes i fællesskab af Tata Group og SIA Group.

I slutningen af januar i år blev Air India formelt overtaget af Tata Group, der købte flyselskabet tilbage fra den indiske stat. Det indiske konglomerat havde tidligere været ejer af Air India fra 1932 til 1953.

Tata Group er således i dag 100 procent ejer af Air India, datterselskabet Air India Express og derudover ejes 50 procent af ground- og handlingselskabet Air India SATS. Tata Group var før overtagelsen af Air India også majoritetsaktionær i  Vistara samt AirAsia India.

Vistara ejer Tata 51 procent af, mens Singapore Airlines via SIA Group ejer 49 procent. Det ser dog ud til, at det kommer til at ændre sig, idet Singapore Airlines officielt har bekræftet, at man forhandler med Tata Group om ejerandelen, da det indiske konglomerat har et ønske om at fusionere Vistara med Air India.

“I overensstemmelse med sin multi-hub-strategi er SIA i øjeblikket i fortrolige drøftelser med Tata for at udforske en potentiel transaktion i relation til aktierne i Vistara og Air India Ltd, et datterselskab af Tata. Drøftelserne søger at uddybe det eksisterende partnerskab mellem SIA og Tata og kan omfatte en potentiel integration af Vistara og Air India,” hedder det i en meddelelse fra Singapore Airlines Group.

Singapore Airlines kan være ude eller inde
Udmeldingen fra Singapore Airlines kommer blot et par dage efter, at Air India præsenterede en femårig transformationsplan. Heraf fremgår det blandt andet, at Tata ønsker at Air India skal være et selskab med to produktionsplatforme.

Det kan blive muligt ved at fusionere Air India med Vistara, som dermed skal udgøre de to full-service flyselskaber i den indiske luftfartskoncern, mens AirAsia India og Air India Express tilsammen kan komme til at udgøre discount- og lavprisenheden i koncernen.

Det er endnu uklart, hvilken rolle Singapore Airlines kommer til at spille i Vistara i fremtiden. Singapore-selskabet kan enten vælge at sælge alle aktierne til Tata Group, eller også kan der måske være mulighed for, at man sælger Vistara-aktierne mod at få medejerskab af Talace Pvt Ltd, der er Tatas selskab, der er formel ejer af Air India.

“Etableringen af ​​Vistara i 2013 gav SIA Group en andel i Indiens hurtigt voksende luftfartssektor. Indien har stærke indenlandske og internationale trafikstrømme, som forventes at blive mere end fordoblet i løbet af de næste 10 år. Dette er en integreret del af SIA Groups multi-hub-strategi, der giver den mulighed for at få adgang til vigtige trafikstrømme, der komplementerer dens stærke Singapore-hub,” hedder det i SIA-pressemeddelelsen.

 

Relaterede artikler:

Air India i mulig fusion med delvist Singapore-ejet selskab

Air India gør klar til international vækst

Tata til Air India: Velkommen hjem