Repræsentanter fra Air India og den indiske regering ved torsdagens officielle overdragelse af Air India til Tata Group. (Foto: Air India | PR)

Tata til Air India: Velkommen hjem

Star Alliance-selskabet Air India er torsdag formelt blevet overtaget af Tata Group, der i forvejen er majoritetsejer af to andre flyselskaber. Tidligere var Air India ejet af Tata fra 1932 til 1953.

Den 8. oktober sidste år blev det officielt bekræftet, at det indiske konglomerat Tata Group, via datterselskabet Talace Pvt Ltd, af den indiske regering var blevet udpeget som vinder af det udbud, som var blevet igangsat med henblik på at privatisere Air India.

Efter den langvarige udbudsproces er Tata Group nu blevet 100 procent ejer af Air India, datterselskabet Air India Express samt 50 procent af ground- og handlingselskabet Air India SATS. Samlet har de tre selskaber i alt 13.500 ansatte.

Selve transaktionen blev gennemført torsdag den 27. januar, og dermed er Air India efter 69 år tilbage i hænderne på Tata Group, der ejede det indiske flyselskab frem til 1953, hvor den indiske stat overtog ejerskabet. Air India blev oprindeligt etableret i 1932 af J.R.D. Tata, og det var først efter anden verdenskrig, at selskabet blev omdøbt til Air India.

“Vi er glade for at have Air India tilbage i Tata-koncernen og er forpligtet til at gøre dette til et flyselskab i verdensklasse. Jeg byder alle medarbejdere i Air India, Air India Express og AI SATS hjerteligt velkommen til vores koncern og ser frem til at arbejde sammen,” udtaler bestyrelsesformand N. Chandrasekaran fra Tata Group.

“Vi er taknemmelige over for Indiens regering og dens forskellige afdelinger for den vellykkede gennemførelse af denne vigtige transaktion.”

Allerede to flyselskaber hos Tata
Ved transaktionen overtager Tata Group et flyselskab med 141 fly fordelt med 117 fly hos Air India og 24 hos Air India Express.

Air India har hidtil været et meget internationalt orienteret flyselskab og omkring to tredjedele af omsætningen kommer fra de internationale markeder. Det er Indiens største flyselskab til Nordamerika, Europa og Mellemøsten, hvor der er adgang til attraktive slots i lufthavnene samt eksklusive bilaterale rettigheder.

Tata Group er på ingen måder ubekendt med luftfart. I forvejen ejer koncernen 51 procent af flyselskabet Vistara (Tata SIA Airlines Limited) i et joint venture med Singapore Airlines, der har de resterende 49 procent. Herudover ejes også næsten 84 procent af AirAsia India, mens AirAsia Investment Limited ejer lidt mere end 16 procent.

Historien bag det indiske konglomerat daterer sig tilbage til 1868, og i dag arbejder koncernen i mere end 100 lande på seks kontinenter. I 2020/21 landede koncernomsætningen på omkring 690 milliarder kroner og samlet havde koncernen flere end 800.000 ansatte.

 

Relaterede artikler:

Air India på vej tilbage til Tata-familien

Ansatte vil købe kriseramt flyselskab

Konglomerat vil byde på Air India