Airbus A330-200-flyet med Nikola Tesla på haleroret. Foto: International Aerospace Coatings

Air Serbia kopierer idé med halehelte på flyene

Airbus A330 fra Air Serbia har fået berømt opfinder på haleroret. Flyet skal indsættes på ruten fra Beograd til New York, hvor opfinderen levede det meste at sit liv.

Selskabet Norwegians fly er kendt for at være udsmykket med de såkaldte halehelte – altså billeder af berømte personer fra de lande, som Norwegian opererer i. Fra Danmark optræder eksempelvis H.C. Andersen, Carl Nielsen, Jørn Utzon, Rickard Møller Nielsen og Dirch Passer som halehelte på Norwegians fly.

Nu har et andet europæisk flyselskab ladet sig inspirere af Norwegian og placeret en berømthed på haleroret på et af selskabets fly.

Det er det nationale serbiske flyselskab Air Serbia, som har fået udsmykket det selskabets nye Airbus A330-200 med billedet af fysikeren Nikola Tesla, som opfandt vekselstrømsmotoren. Nikola Tesla var af serbisk afstamning, men levede dog det hovedparten af sit liv i USA.

Fly overtaget fra Aeroflot
Det leasede fly med registreringen YU-ARB er en 12 år gammel A330-200, som Air Serbia netop har overtaget fra Aeroflot, hvor flyet havde registreringen VP-BLY. Flyet ankom til lufthavnen i Beograd den 24. april, som afløser for det 13 år gamle YU-ARA – ligeledes en Airbus A330-200.

Air Serbia vil indsætte det nye fly på selskabets rute mellem Beograd og JFK-lufthavnen i New York – byen, hvor Nikola Tesla levede det meste af sit liv og døde i 1943.

Ny bemaling i Irland
Flyet har for nyligt fået ny bemaling hos International Aerospace Coatings i Shannon i Irland – herunder billedet af Nikola Tesla på haleroret. Maleprocessen tog otte dage for 10 arbejdere i treholdsskift og omfattede brugen af ​​22 forskellige farver og cirka 250 liter maling.

Air Serbias karakteristiske blå farve går også igen i portrættet af den berømte serbiske fysiker, og det krævede 19 forskellige nuancer af denne farve at skabe Nikola Teslas ansigt på haleroret.

“Det er en stor ære for os, at et af vores fly bærer navnet og billedet af Nikola Tesla. Det faktum, at dette store geni er fra vores region, men tilbragte det meste af sit liv i New York, øger vigtigheden og symbolikken i at have hans billede på flyet, der skal forbinde Beograd og The Big Apple,” siger Air Serbias koncernchef, Duncan Naysmith.

Air Serbias første Airbus A330-200, YU-ARA, fløj for selskabet fra 2016 og frem til 31. marts 2021. Dette fly gennemførte 819 returflyvninger mellem Beograd og New York og transporterede i alt 319.712 passagerer på denne rute.

 

Relaterede artikler:

Derfor er mange Norwegian-fly uden halehelte

Lunken holdning til danske halehelte på norske fly

10 danske halehelte hos Norwegian