AirAsia og HNA Group i drøftelser

Det malaysiske lavprisflyselskab AirAsia overvejer at overtage aktiver fra det kriseramte kinesiske konglomerat HNA Group.

HNA Group kæmper i disse måneder en hård kamp. Konglomeratet har tilsyneladende en tom pengekasse, og så er det svært at betale sine regninger.

I øjeblikket forsøger HNA Group derfor at sælge ud af sine aktiver, og en af de seneste interesserede er det malaysiske lavprisflyselskab AirAsia.

Grundlægger og koncernchef i AirAsia, Tony Fernandes, mødtes i tirsdags med Wang Jian, der er medstifter og formand i HNA Group. Her gav førstnævnte udtryk for, at AirAsia vil overveje at købe nogle af konglomeratets aktiver.

”Vi havde en drøftelse. De ejer mange flyselskaber, og de har masser af infrastruktur og catering. Det er en stor aktør i luftfartsindustrien. Hvis vi kan arbejde sammen og lære af dem, hvorfor så ikke?” sagde Tony Fernandes til Nikkei Asian Review i forbindelse med Credit Suisse Asian Investment Conference.

Interesse i Hong Kong-flyselskaber
HNA Group ejer blandt andet Hong Kong Airlines og Hong Kong Express. Spurgt ind til, om AirAsia er interesseret i disse flyselskaber, lød svaret:

”Vi er altid interesserede i vilkårlige muligheder, der kommer vores vej,” svarede Tony Fernandes og understregede, at hans drøftelser med Wang Jian ikke konkret har handlet om flyselskaber fra Hong Kong.

AirAsia opererer blandt andet fra Indien, Thailand, Indonesien og Phillippinerne, og flyselskabet havde i 2017 ikke færre end 89 millioner passagerer.

Presset af myndigheder
I de senere år har HNA Group været en aggressiv opkøber af aktiver i hele verden, herunder hoteller og virksomheder. Men konglomeratet bliver nu presset af kinesiske tilsynsmyndigheder og kreditorer, og HNA Group har derfor et stort ønske om at sælge ud af sine aktiver for at lette sin gæld.

HNA Group overvejer også at sælge Swissport International, der er verdens største lufthavnsoperatør, ligesom de nævnte Hong Kong-flyselskaber også er på listen over mulige salgsobjekter.

Likviditetskrisen i HNA Group er nået til et så alvorligt punkt, at det i midten af januar blev nødvendigt at suspendere handelen med aktierne i fire af koncernens selskaber – herunder Hainan Airlines Holding.

Sælger ud i Gategroup
Gælden i HN Group blev i januar anslået til at være 637 milliarder yuan, som svarer til 600 milliarder danske kroner. I slutningen af juni sidste år blev værdien af konglomeratets aktiver opgjort til 1,1 billioner danske kroner.

Tidligere på måneden kom det frem, at HNA Group agter at sælge 65 procent af sin andel på 100 procent i det verdensomspændende schweiziske cateringfirma Gategroup. De aktier, HNA Group vil sælge, vil blive tilbudt offentligheden i løbet af de kommende måneder i forbindelse med en børsemission.

Det gældsplagede HNA Group har hovedkvarter i Hainan i Kina, og det blev grundlagt i år 2000. Konglomeratet har omkring 400.000 ansatte.

 

Relaterede artikler:

HNA Group i økonomiske vanskeligheder

Presset kinesisk konglomerat sælger ud i Gategroup

Kinesere fortsætter storopkøb i Europa

Kinesere vil overtage Swissport

Radisson-hotellerne overtaget af kinesisk luftfartskoncern