En Airbus A220-300 - tidligere kendt som CS300 - fra airBaltic. Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo

AirBaltic vil firedoble omsætningen

Lettiske airBaltic vil i 2025 øge omsætningen til 11 milliarder kroner, hvis det gør brug af en option på 30 nye A220-fly. I februar rundede selskabet 40 millioner passagerer.

I de seneste år er det gået hastigt fremad for airBaltic, og det lettiske flyselskab har fortsat store ambitioner om at udvide forretningen.

AirBaltic sigter således mod næsten at firedoble både antallet af passagerer og omsætningen i 2025, hvis selskabet vælger at konvertere en option på 30 nye Airbus A220 til fast ordre. Det skriver Air Transport World.

I 2018 transporterede airBaltic 4,1 millioner passagerer, og selskabet omsatte for 400 millioner euro – eller hvad der svarer til små tre milliarder kroner. Det er ny rekord for det lettiske flyselskab. I 2019 forventes omsætningen at ramme 500 millioner euro, hvilket svarer til 3,7 milliarder kroner. Passagerantallet ventes at komme op på fem millioner.

I forbindelse med Air Transport Worlds Airline of the Year Awards i New York, hvor airBaltic fik prisen som ’Airline Market Leader’ for andet år i træk, afslørede selskabets koncernchef, Martin Gauss, fremtidens ekspansionsplaner. Han fortalte, at airBaltic planlægger at vokse til 15 millioner årlige passagerer og til en omsætning på 1,5 milliarder euro (11,2 milliarder der kroner, red.) i årlig omsætning i forbindelse med selskabets Destination 2025-strategi. Der vil hermed næsten blive tale om en firedobling af passagerer og omsætning sammenlignet med tallene for 2018.

Vil udnytte option inden nytår
Den ambitiøse plan kan kun realiseres, såfremt airBaltic får leveret alle 50 Airbus A220-fly, som selskabet har i fast ordre, samt at det gør brug af den omtalte option på yderligere 30 fly af denne type. Hvis airBaltic ikke gør brug af optionen, er ambitionen at vokse til 8,8 millioner passagerer i 2025 og at have en omsætning på 790 millioner euro – eller 5,9 milliarder kroner.

“Vi, som flyselskab, vil gerne benytte A220-optionen inden udgangen af ​​året,” sagde Martin Gauss til Air Transport World. AirBaltic vil søge at rejse et ukendt beløb for at kunne gøre brug af optionen på 30 A220-fly. Det kan blandt andet ske ved investeringer fra kapitalfonde eller ved et strategisk partnerskab.

AirBaltic har indtil videre fået leveret 14 A220-fly fra den faste ordre med yderligere to planlagt til levering i de kommende dage. Selskabets flåde består herudover af 12 Bombardier Q400 og otte Boeing 737, hvor begge flytyper skal udfases til fordel for de nye A220’ere.

Hvis airBaltic får gjort brug af optionen, vil selskabet bruge de ekstra fly til at åbne baser uden for Baltikum-landene Estland, Letland og Litauen.

Rundede 40 millioner passagerer
De gode tider hos airBaltic kan eksemplificeres ved selskabets passagertal i februar. Her transporterede det lettiske flyselskab 245.349 passagerer, hvilket er en stigning på 14 procent i forhold til samme måned sidste år.

“Vores flyselskab har vokset stabilt i over tre år nu, og vi er nu det største flyselskab – ikke kun i Letland – men også i Estland. Vi ser frem til at fortsætte vores vækst også i den travle sommersæson, der allerede begynder om to uger fra nu,” siger Martin Gauss i en pressemeddelelse.

I løbet af februar rundede airBaltic desuden en stor milepæl. Selskabet nåede således op på passager nummer 40 millioner siden etableringen i 1995.

”Det er en seriøs milepæl, som alle i virksomheden kan være stolte af,” siger Martin Gauss.

Antallet af airBaltic-flyvninger i februar nåede op på 3.878, hvilket var 11 procent mere end i februar sidste år. Selskabet opnåede desuden en punklighed på 92 procent i årets anden måned.

Ekspansionen hos airBaltic fortsætter i første omgang med fem nye destinationer i det kommende sommertrafikprogram. Der er tale om ruter fra hovedbasen i Riga og til Dublin, Stuttgart og Lviv samt til Middelhavsøerne Kos og Menorca. Selskabet har samlet set over 70 destinationer.

 

Relaterede artikler:

AirBaltic sætter ny passagerrekord

AirBaltic vil åbne baser uden for Baltikum

Stærkt halvårsresultat fra airBaltic