Airbus A380-ballet over Paris

Op mod 400.000 mennesker besøger i denne uge Paris Airshow for at se alt fra balletdansende passagerfly til aggressive og potente kampfly.

(PARIS) Til tonerne af blid klassisk musik nærmest balletdansede British Airways’ spritnye Airbus A380 onsdag eftermiddag næsten lydløst rundt i luften over Paris. Flyet, som endnu ikke er leveret til briterne, var sammen med to Boeing 787 Dreamlinere fra Air India og Qatar Airways, stjernerne i himlen over dette års Paris Airshow i Le Bourget lufthavnen nord for byen. De mellem 30.000 og 50.000 deltagere på messen stod næsten alle som forstenede og iagttog denne kæmpehvals elegante dans mellem skyerne indtil piloterne i et blidt drej tog flyet ned til landing igen på Le Bourget Lufthavnens landingsbane. Men netop som publikum troede at forestillingen var forbi, gav piloterne gas og flyet gik i luften igen, tog en æresrunde rundt om showet og satte kursen tilbage mod Airbus-fabrikkerne.
Paris Airshow er som en gigantisk bolchebutik for de flyinteresserede. Her er mulighed for at se både amerikanske, europæiske, japanske og russiske passagerfly samt de lækreste business jets og de mest aggressive små og store kampfly. Helikoptere, droner og transportfly er også at finde opstillet på den flere hundrede meter lange promenade, der går ned midt mellem showets telte og udstillingshaller.
Larmende og potent
Hver eftermiddag tager mange af flyene en opvisningstur i luften og viser sig frem fra sin bedste side. Lige så stille og elegant Airbus A380’eren var, lige så øresønderrivende larmende og potent var det russiske kampfly Sukhoi Su-35, der viste hvordan flyakrobatik skal laves.
På landjorden havde CHECK-IN.dk blandt andet lejlighed til at besøge Qatar Airways’ Boeing 787 Dreamliner. Den flytype, som selskabet fra 1. september indsætter på sin rute mellem Doha og København. Og der venter især business class-passagererne en formidabel oplevelse med skråtstilede sæder i en 1-2-1 opstilling. Det betyder at man i sæderne ved vinduerne næsten kigger direkte ud af vinduet, når man kigger fremad. Og når vinduerne ovenikøbet er 60 procent større end på andre fly, så er det ikke så ringe endda. Der til kommer en stor tv-skærm og en iPhone-lignende fjernbetjening med touch screen samt masser af bordplads. Både fast i siden og udklappeligt foran en.
Hvidvin og chokolade
I alt forventes mellem 300.000 og 400.000 mennesker at have besøgt Le Bourget lufthavnen nord for Paris, når det ugelange airshow slutter søndag. Showets første fire dage er forbeholdt flyindustrien og dets kunder, mens dørene i weekenden slås op for den brede flyinteresserede befolkning.
I de hundredevis af pavilloner, som er sat op alene til at blive brugt i denne uge, mødes flysælgere og -købere over lækre middage, hvidvin og chokolade, mens man har de indledende diskussioner eller gennemgår de sidste detaljer i den ene flyhandel efter den anden.
Til hvert airshow kæmper Boeing og Airbus om den prestigefyldte titel som den producent, der har indgået flest aftaler i ulige år i Paris og i de lige år ved Farnborough Airshow i Storbritannien. I år trak Arbus med 464 ordre det længste strå. Men flere af aftalerne var aftaler, der var offentliggjort før showet, men blot manglede den sidste underskrift.

Se flere billeder i galleriet på CHECK-IN.dk’s Facebook-side.

Fotos: Andreas Krog, CHECK-IN.dk.