Airbus-fabrik i Boeing-land

Den europæiske flyproducent Airbus kan være på vej til at etablere en fabrik i USA – ærkerivalen Boeings hjemland.

En række af de store amerikanske flyselskaber står over for at skulle udfase en lang række mellemdistancefly over de kommende år og købe nye fly. Den europæiske flyproducent Airbus vil naturligvis meget gerne have så stor en andel af den kage som mulig. Derfor kan selskabet være på vej til at tage drastiske midler i brug.

Airbus forventes mandag at annoncere en plan om at etablere en samlefabrik for fly i Airbus A320-familien i staten Alabama i USA. Dermed bevæger selskabet sig direkte ind på ærkerivalen Boeings hjemmebane.

De to rivaliserende flyproducenter deler markedet cirka lige over på verdensplan, mens Airbus kun har en markedsandel i Nordamerika på 20 procent.

Selvom prisen og flyenes egenskaber i sidste ende er de afgørende faktorer når flyselskaberne køber nye fly, så skal man i økonomisk svære tider ikke undervurdere betydningen af hvor flyene produceres og dermed skaber arbejdspladser. Den europæiske flyproducent forventer, at de amerikansk-producerede Airbus A320-fly kan få det psykologisk vigtige ”made in America”-stempel i amerikanernes bevidsthed.

Straf for udflytning
Mens en amerikansk Airbus-fabrik vil skabe glæde i USA, så vil den uden tvivl skabe vrede i Frankrig, hvor flyproducenten i dag har hovedparten af sin produktion. Den nyvalgte franske præsident, Francois Hollande, har annonceret, at den franske regering vil straffe franske virksomheder, som flytter arbejdspladser til andre lande med ekstra skatter og fjernelse af statstilskud. Noget der vil være særlig kritisk for Airbus, som gennem alle sine leveår har modtaget massiv statsstøtte fra især Tyskland og Frankrig.

Airbus’ største fabrik ligger i Toulouse i Frankrig, hvor A320-flyene samles. Modellerne A318, A319 og A321 samles i Hamburg i Tyskland. For fire år siden åbnede Airbus en fabrik i Kina, hvor der hver måned ruller tre A320-fly ud fra til kinesiske flyselskaber.