Alitalia slår op med Air France – KLM

Alitalia har ikke længere brug for den støtte fra Air France-KLM, som var med til at redde selskabet, da det så sort ud.

Da Alitalia i 2009 og 2010 var i en rigtig dårlig forfatning og tæt på kollaps, fik selskabet en livsvigtig hjælpende hånd af Air France-KLM. Hjælp der var med til at sikre selskabets overlevelse.

Sidenhen kom Alitalia på ret køl igen og i januar købte det Abu Dhabi-baserede flyselskab Etihad Airways 49 procent af Alitalia.

Med Etihad Airways’ milliarder af oliepenge i ryggen ser fremtiden ganske lys ud for Alitalia. Og derfor har det italienske flyselskab meddelt sine hjælpere i nøden, Air France-KLM, at man ikke ønsker at forny de samarbejdsaftaler mellem selskaberne, som blev indgået i 2009 – 2010 og som udløber i januar 2017.

Alitalia lægger ikke skjul på, at man mener, at de gamle aftaler i høj grad favoriserer Air France-KLM. De er ganske enkelt med til at underminere Alitalias arbejde med at omstrukturere selskabet, påpeger Alitalias direktør Silvano Cassano.

Mere lige vilkår
Efter Etihads entré i Alitalias ejerkreds har Alitalia tilsluttet sig Etihad Airways’ netværk af partnerflyselskaber, der omfatter airberlin, Air Serbia, Air Seychelles, Etihad Airways, Etihad Regional, Jet Airways og NIKI. Alle sammen selskaber, som Etihad er medejer af.

Alitalia udelukker ikke et samarbejde med Air France-KLM efter udløbet af de nuværende aftaler. Det skal bare være på mere lige vilkår, understreger Silvano Cassano.

Alitalia, Air France og KLM er alle medlemmer af SkyTeam-alliancen, mens Etihad Airways direkte har erklæret, at man agter at opbygge en fjerde global luftfartsalliance bestående af de selskaber, som Etihad er medejer af. Alitalia har endnu ikke fortalt de øvrige SkyTeam-medlemmer, om de fortsat agter at være en del af familien.