En Airbus A320 fra Alitalia. Foto: Alessandro Ambrosetti

Alitalia taber 1,5 millioner kroner om dagen

Det insolvente italienske flyselskab Alitalia havde et nettotab på 233 millioner kroner perioden fra juni til oktober, men det primære driftsresultat udvikler sig positivt.

Det hårdt prøvede Alitalia mærker i øjeblikket en smule medvind, selvom selskabet stadig taber penge.

Det store italienske flyselskab har været under administration siden begyndelsen af maj, og den økonomiske deroute er ikke forbi endnu.

Således er der netop offentliggjort endnu et negativt resultat for perioden fra den 1. juni til den 31. oktober. Her havde Alitalia et nettounderskud på 31,3 millioner euro – svarende til 233 millioner danske kroner. Trækker man renter på statslånet fra, var underskuddet dog kun på 20,9 millioner euro (156 millioner kroner, red.). Tabene er derfor noget mindre end tidligere.

EBITDA-resultatet (overskud, før renter, afskrivninger og skat, red.) viste imidlertid et positiv resultat på 73,9 millioner euro, hvilket svarer til 550 millioner kroner.

Flyselskabets samlede indtægter var i perioden på 1,43 milliarder euro – svarende til 10,6 milliarder kroner. Men udgifterne har været markante, og nettoresultatet betyder, at Alitalia har tabt omkring halvanden millioner kroner om dagen i den pågældende periode.

Kommissær skal gennemføre rekonstruktion
Det italienske flyselskab blev taget under administration i begyndelsen af maj, efter at flyselskabets medarbejdere nægtede at acceptere en rekapitaliseringsplan, som ville have betydet næsten 1.000 afskedigelser.

En særlig konkurskommissær blev af bestyrelsen sat til at forsøge at rekonstruere det italienske flyselskab, og samtidig ydede den italienske regering et milliardlån til at sikre den fortsatte drift.

Den udvalgte kommissær fik i første omgang 180 dage til at gennemføre rekonstruktionen, og der var mulighed for yderligere 90 dage. Kommissæren skal finde ud af, om hele eller dele af flyselskabet kan afhændes til andre flyselskaber, og lige nu ser det ud til, at Lufthansa har særdeles gode kort på hånden til at kunne overtage det italienske flyselskab.

Alitalia er i princippet sat under statsadministration, og der er tale om en slags ly, hvor staten i en nærmere defineret periode bidrager med mellemfinansiering. I den pågældende periode kan kommissæren foretage sit arbejde, mens flyselskabet drives videre.

 

Relaterede artikler:

Alitalia sat under administration

Alitalia: De kommende to måneder er kritiske

Alitalia åbner to Afrika-ruter trods krise

Officielt: Lufthansa har afgivet bud på Alitalia

10 selskaber vil byde på Alitalia