Midtjyllands Lufthavn. (Foto: Ole Mortensen)

Alle flyselskaber får nulmoms på indenrigsflyvning

Skatteminister Jeppe Bruus vil til efteråret fremsætte et lovforslag, der skal sikre nulmoms for samtlige flyselskaber på dansk indenrigsflyvning. Målet er blandt andet at give en håndsrækning til Midtjyllands Lufthavn.

Indenrigsflytrafikken i Danmark er under hårdt pres, og nu kommer regeringen med endnu en håndsrækning i form af nulmoms til de selskaber, der primært flyver i Danmark.

Dermed bliver alle flyselskaberne sidestillet, da det tidligere i overvejende grad har været flyselskaber med flyvninger i udlandet, der har nydt godt af nulmoms-fordelen.

Med de nye regler vil indenlandske flyselskaber få bedre mulighed for at byde på indenrigsruter i lige konkurrence med udenlandske flyselskaber, skriver Transportministeriet i en pressemeddelelse.

De nye regler ventes vedlaget i Folketinget i løbet af efteråret til ikrafttrædelse den 1. januar 2025.

Lige vilkår for alle
Nulmomsen for de indenlandske flyselskaber indføres med særligt blik på situationen i Midtjyllands Lufthavn, der allerede har fået en statslig håndsrækning på 10 millioner kroner årligt fra den 1. januar 2025 og i en seksårig periode.

Derfor kunne skatteminister Jeppe Bruus (S) mandag præsentere forslaget ved et møde med bestyrelsen i Midtjyllands Lufthavn.

“Midtjyllands Lufthavn er vigtig for erhvervslivet og med til at fastholde arbejdspladser i området. Med de ændringer, vi nu laver af momsreglerne, sikrer vi, at flere kan byde ind på indenrigsruter på lige vilkår. Samtidig håber vi, at ændringerne vil medvirke til at binde landet bedre sammen trafikalt,” siger skatteministeren.

I dag er det hollandske AIS Airlines, der betjener indenrigsruten til København fra Midtjyllands Lufthavn i Karup, og friske trafiktal har dokumenteret, at der blot var 372 passagerer gennem den midt- og vestjyske lufthavn i januar, og i februar var der udsigt til samme antal. 

Håber på mere indenrigsflyvning
Ifølge transportministeren skal nulmomsen sammen med den årlige støtte fra aftalen om Grøn Luftfart hjælpe de mindre regionale lufthavne.

“Det giver ikke mening, at man bliver straffet for kun at flyve indenrigs. Det gør vi op med nu, så der bliver plads til mere indenrigsflyvning. Vi har også støttet Midtjyllands Lufthavn med 4,2 millioner sidste år og i år, og fra næste år er støtten fast på 10 millioner kroner. Det er samlet set en pakke, der giver lufthavnen gode muligheder for at drive indenrigsflyvning,” siger transportminister Thomas Danielsen (V).

Håndsrækningen er givetvis for lidt og for sent. DAT, der betjente indenrigsruten fra Karup frem til efteråret 2023 vil ikke kunne få noget ud af ordningen, da man i forvejen flyver mest i udlandet. Derimod ville DAT i stedet kunne have anvendt en ordning med sociale rabatter, som selskabet tidligere har advokeret for.

 

Relaterede artikler:

Millionstøtte til lufthavn: 12 passagerer om dagen

Efter uro: Passagertal i Midtjyllands Lufthavn dykker

Ny operatør i Midtjyllands Lufthavn fra oktober