Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank. (Foto: Sydbank | PR)

Analytiker: Flyselskaberne taler salget op

Flyselskaberne har brug for at signalere, at rejselysten er intakt hos forbrugerne, mener Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen. Men der er meget langt til normale tilstande.

Antallet af flybookinger er eksploderet i løbet af den seneste uges tid som følge af den gradvise lempelse af rejsevejledningerne samt udsigten til at kunne rejse mere frit i Europa i den kommende sommer.

Hos prissammenligningstjenester som Momondo og Travelmarket.dk meldes om et aktuelt bookingniveau på omkring 50 procent af niveauet fra 2019, og det repræsenterer en vækst på mange hundrede procent, da salget af flyrejser har været næsten ikke-eksisterende i mange måneder.

Det har fået flyselskaberne til at fortælle om stor vækst i efterspørgslen, men ifølge aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank er det en manøvre for at tale salget i gang.

“Bookingkommentarerne fra flyselskaberne er entydigt positive, og der er heller ingen tvivl om, at de har brug for at signalere til rejselystne forbrugere, at ‘naboen bestiller altså flybilletter nu’ for at få mere gang i salget. I går meldte Ryanair således om markante stigninger i bookingniveauerne, og i dag er SAS på banen med lignende kommentarer,” skriver Jacob Pedersen i en aktiekommentar.

Normalt fritidsrejsemarked om halvandet år
Analytikeren mener, at flyselskabernes forår allerede er gået tabt, og at sommeren også kan være i fare for at blive ligeså dårlig som sidste år. Derfor bliver først muligt at se nogle klare forbedringstendenser over de kommende måneder.

“Flyselskaberne må dog forberede sig på, at bookingerne vil komme meget sent før afgang, og det kan medvirke til at trykke billetprisen på mange destinationer. Samtidig kan vi være lidt nervøse for situationen i lufthavnene, hvor diverse COVID-19-tiltag betyder en markant lavere kapacitet end før COVID-19, så selv få rejsende hurtigt kan skabe mas, flaskehalse og lange ventetider.

Alt peger mod en ophobet rejselyst hos en del af befolkningen, og det er dem og deres udlængsel, som flyselskaberne skal sætte deres lid til i de næste måneder, hvis de vil have flyene fyldt op. Samtidig er der dog også en del af befolkningen, der har planer om at rejse mindre i fremtiden end før COVID-19,” forklarer Jacob Pedersen.

På baggrund af udviklingen forventer Jacob Pedersen, at de fritidsrejsende ret hurtigt kommer tilbage i flyene, og ved slutningen af 2022 og starten af 2023 vil fritidsrejsemarkedet ikke være langt fra normalen.

 

Relaterede artikler:

Påskeeffekten udeblev hos SAS

“Det er mere end bare symbolpolitik”

Nye rejsevejledninger giver ikke mere flykapacitet