Stockholm Arlanda Airport. (Foto: Tommy Alven | shutterstock)

Analytiker tror på SAS-løsning i denne uge

Forud for at SAS og pilotforeningerne genoptager forhandlingerne onsdag formiddag siger en norsk luftfartsanalytiker, at en løsning på konflikten i hans optik kan være nært forestående.  

SAS-piloterne har nu strejket siden mandag i sidste uge, men onsdag kan potentielt markere begyndelsen til enden på konflikten, da flyselskabets ledelse og de fire pilotforeninger, der udgør SAS Pilot Group atter mødes ved forhandlingsbordet.

Forhandlingerne vil igen finde sted i Stockholm, hvor det ligesom sidst vil være Näringslivets Hus, der danner rammen om forhandlingerne, når parterne – ifølge det svenske nyhedsbureau TTs oplysninger – mødes klokken 10 onsdag formiddag.

Det vil finde sted i regi af Medlingsinstitutet, som er den svenske pendant til Forligsinstitutionen, ligesom Norges rigsmægler, der har samme funktion, også vil være til stede i Stockholm. Rigsmægleren, Mats Ruland, udtalte tirsdag aften til det norske nyhedsbureau NTB, at det er hans indtryk, at parterne er løsningsorienterede.

Tilbage på vingerne
Hans Jørgen Elnæs har tidligere været kommerciel chef for Qatar Airways på det norske marked samt salg- og marketingchef for Ryanair i Norden og Baltikum. I dag ernærer han sig blandt andet som selvstændig luftfartsanalytiker.

I et interview med den norske avis VG slår Hans Jørgen Elnæs fast, at han tror, at en løsning på konflikten er nært forestående.

”Jeg tror og håber på, at SAS flyver igen i løbet af denne uge.”

Han understreger dog, at det ikke nødvendigvis bliver let at lande en aftale, når konfliktens parter atter mødes onsdag formiddag.

”Jeg håber, at parterne når til enighed, men det er vigtigt at understrege, at det er nogle komplicerede forhandlinger, som de skal færdiggøre, inden en aftale er klar til at blive skrevet under, så de skal tage sig den tid, som de har behov for.”

Bliver nødt til at finde en løsning
Espen Andersen er lektor på uddannelsesinstitutionen BI Norwegian Business School, hvor han beskæftiger sig med luftfart og flyselskaber. Han forklarer, at til trods for strejken i princippet kan fortsætte i en længere periode, tror han ikke, at det vil ske.

”De bliver nødt til at finde en løsning. De ender bare med at tabe endnu flere penge, hvis konflikten skulle fortsætte en uge eller to endnu.”

Lektoren understreger samtidig, at han formoder, at det bliver SAS, der nu må strække sig længst for at nå frem til en løsning, da det er hans indtryk, at pilotforeningerne allerede strakte sig relativt langt i de første forhandlingsrunder.


Relaterede artikler:

Tidligere SAS-domiciler solgt i milliardhandel

SAS og piloterne genoptager forhandlingerne

SAS-ansatte opfordrer piloter til at droppe strejken