SAS-fly i Københavns Lufthavn. (Foto: Chakarin Wattanamongkol | shutterstock)

SAS-ansatte opfordrer piloter til at droppe strejken

I en fælles erklæring beder to fagforbund for SAS-medarbejdere piloterne om at afblæse strejken og genoptage forhandlingerne, da man frygter, at konflikten kan ende med at koste SAS livet.

I skrivende stund er det en uge siden, at de langstrakte forhandlinger mellem SAS og de fire skandinaviske pilotforeninger i SAS Pilot Group brød sammen, og den varslede strejke dermed blev en realitet.

Nu har to fagforbund for andre grupper af SAS-personale i en fælles skriftlig udtalelse erklæret deres støtte over for flyselskabet, mens de lægger afstand til konflikten, som de mener sætter både piloternes men også andre ansatte i selskabets jobs på spil.

Udtalelsen er forfattet af SAS Akademikere, hvor flyselskabets advokater, ingeniører og andre medarbejdere i administrationen er organiseret, samt SAS Ledarklubb, der repræsenterer de ansatte, som indtager forskellige lederroller hos flyselskabet.

Forræderi mod kolleger og kunder
Den svenske avis Aftonbladet har set udtalelsen fra de to fagforbund, hvori de blandt andet skriver, at ”der er i lige så høj grad behov for en ingeniør, en økonom eller en ansat i ground handling, som der er for en pilot.”

I udtalelsen kommer forbundene med en utvetydig støtte til den linje, som SAS-ledelsen har lagt.

”Det er ikke blot et forræderi mod kollegerne i SAS, men også mod de loyale rejsende, som har købt flybilletter. SAS Akademikere og SAS Ledarklubb støtter fuldt ud op om Anko van der Werff og SAS-ledelsen i deres arbejde med SAS FORWARD-planen, og vi opfordrer pilotforeningerne til at gøre det samme.”

Anders Westman, der står i spidsen for SAS Ledarklubb, har uddybet udtalelsen over for Aftonbladet, og han forklarer, at fagforbundene mener, at pilotforeningen har valgt et rigtigt dårligt tidspunkt til at nedlægge arbejdet og gå i strejke.

“Vi synes, at det er en meget uheldig timing, at man nedlægger arbejdet under en ferie, så det går ud over så mange. Det drejer sig både om rejsende men også andre ansatte, der må afbryde deres egne ferier for at løse udfordringerne. Med tanke på den situation som SAS befinder sig i, så risikerer strejken at få selskabet til at gå konkurs, og så er der ingen, der vinder.”

Kan blive det sidste søm i kisten
Ifølge udtalelsen fra SAS Akademikere og SAS Ledarklubb er de to fagforbund blevet provokeret af, at Roger Klokset, der er leder af pilotforeningen Norske SAS-flygeres Forening, har udtalt, at piloterne er klar til at drive SAS ud i en konkurs, hvis det bliver nødvendigt.

På baggrund af den udtalelse frygter de to fagforbund, at strejken kan ende med, at alle ansatte mister deres arbejde, hvis SAS går konkurs. Ifølge Anders Westman bør de to parter mødes ved forhandlingsbordet igen, så konflikten kan blive afsluttet.

”Det står klart, at der er en bekymring blandt personalet om, at piloterne med strejken vil slå det sidste søm i kisten. Vi mener, at det ville være godt, hvis man afsluttede strejken og atter mødtes ved forhandlingsbordet. Strejken går ud over for mange. Selv i hotelbranchen er man påvirket af tabet af indtægter.”

 

Relaterede artikler:

SAS-piloterne afslutter charterdispensation

SAS aflyser 76 charterflyvninger

SAS-topchef ønsker brancheoverenskomst