Flyveledere. (Foto: FAA | Facebook.com | PR)

Ansætter 1.500 nye flyveledere

Et efterslæb fra COVID-19-pandemien betyder, at man også i USA mangler flyveledere, og derfor er FAA i færd med at dæmme op for konsekvenserne. Senest er der blevet hyret 1.500 nye ansatte.

Det er ikke kun i Danmark, at den daglige drift i luftfarten har været udfordret af mangel på flyveledere som følge af de konsekvenser, som COVID-19-pandemien havde for luftfartsbranchen. Det gør sig eksempelvis også gældende i USA.

Manglen kommer her til udtryk ved, at der på mange arbejdspladser for flyveledere ikke er tilstrækkeligt med personale, hvilket resulterer i, at arbejdsdagen for de ansatte flere steder bliver længere end normalt, ligesom de stempler ind seks dage om ugen for, at vagtplanen kan gå op.

Sidste sommer medvirkede mangel på flyveledere til, at 41.498 flyvninger fra lufthavne i New York-området blev forsinkede. Det skyldtes blandt andet, at bemandingsgraden hos New York Terminal Radar Approach Control var på 54 procent af det foretrukne antal ansatte.

Vil ansætte endnu flere næste år
Det er en udfordring, som Federal Aviation Administration (FAA), der er de civile luftfartsmyndigheder i USA, er i færd med at håndtere. Seneste udmelding er, at man nu har fået ansat de 1.500 flyveledere, som var målsætningen for i år. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

I øjeblikket er FAA i færd med at uddanne omkring 2.600 flyveledere. I tillæg til de netop ansatte har transportministeriet i USA ansøgt om en bevilling på 117 millioner dollars (808 millioner kroner), der skal benyttes til at finansiere ansættelser af yderligere 1.800 flyveledere næste år.

I alt har FAA 10.700 flyveledere på lønningslisten. Det er en kende flere end sidste år, hvor tallet var 10.578. Dette var dog 10 procent mindre end i 2012.

En af årsagerne hertil er, at pandemien endte med at agere stopklods for tilgangen af nye kolleger, da FAA valgte at lukke flyvelederuddannelsen i seks måneder i 2020 og satte praktikophold i bero i omkring to år.

Lemper slotreglerne
Der er stor interesse at lande en stilling som flyveleder, da FAA modtog flere end 12.000 ansøgninger på de opslåede stillinger.

Vi har en – efter danske forhold – lignende situation herhjemme, da den danske lufttrafiktjeneste Naviair allerede har modtaget over 400 ansøgninger til de 10 pladser, der skal besættes på flyvelederuddannelsen, og det til trods for at fristen først udløber den 3. september.

I tillæg til nyansættelserne har FAA også lempet slotreglerne i en række lufthavne i New York-området samt Washington National Airport, da disse er særligt hårdt ramte af manglen på flyveledere

Det betyder, at flyselskaberne ikke risikerer at miste deres start- og landingstilladelser, hvis ikke de benytter dem 80 procent af tiden, som det ellers er kutyme. Indtil videre gælder lempelsen til den 28. oktober, der er dagen før, at årets vintertrafikprogram sættes i gang.


Relaterede artikler:

Over 400 vil uddannes som flyveleder

IATA i kritik af flyveledermangel

Op til 180.000 kroner i bonus til flyveledere