Atlantic leaser Airbus til islændinge

Nedgang i charterproduktionen har fået Atlantic Airways til at lease et af sine Airbus A319-fly ud til islandske WOW air. Flyet fløj første gang for WOW air i går.

Færøske Atlantic Airways får nu hjælp af et flyselskab i nabolandet Island til at holde det ene af Atlantic Airways’ Airbus A319-fly beskæftiget. Således fløj OY-RCI i går sine første flyvninger for det islandske lavprisselskab WOW Air.

Flyet skulle egentlig have været beskæftiget på markedet for seriecharter. Særligt for Egypten-specialisten Atlantis Rejser. Men krisen i Egypten i sensommeren sidste år betød, at behovet for flyvninger til Rødehavet dykkede voldsomt.

“Vi er glade for, at det er lykkedes at lave en wet-lease aftale med WOW over sommeren. Et af vores A319 fly har base på Island og vil flyve for WOW frem til efter sommeren. Baggrunden for, at vi har denne mulighed er, at vi på grund af urolighederne i Egypten ikke flyver så meget til denne destination som oprindeligt planlagt,“ siger direktør i Atlantic Airways, Jørgen Holme, til CHECK-IN.dk.

OY-RCI kom til Atlantic Airways i efteråret 2013 som det sidste i en stribe af tre Airbus A319-fly, som selskabet har modtaget de senere år. Det første fly, OY-RCG, kom helt nyt ud fra Airbus-fabrikken i Hamborg i marts 2012. Fly nummer to, OY-RCH, overtog færingerne fra Air Malta i maj 2013. OY-RCI kom til klippeøerne fra Olympic Air i oktober sidste år.

Damp lease
Når flyselskaber flyver for hinanden på længerevarende kontrakter opererer man oftest med begreberne wet-lease og dry-lease. Det første er når et selskab stiller med både fly og besætning samt står for vedligeholdelse og forsikring. Det andet er når der kun er tale om leasing af flyet og ikke andet. Aftalen mellem WOW air og Atlantic Airways er en såkaldt ”damp lease”-aftale, hvor Atlantic Airways’ piloter flyver flyet mens WOW airs stewardesser arbejder i kabinen.

WOW Air beskæftiger i dag tre Airbus A320-fly. Et fly er på WOW airs egen islandske driftstilladelse, mens de øvrige to fly opereres af bulgarske Air Via. Selskabet flyver til en lang række europæiske destinationer. De to største er London og København.

Atlantic Airways forventes i næste måned at præsentere en strategi for virksomhedens fremtidige virke.

OY-RCI’s søsterfly, OY-RCG, fotograferet i Københavns Lufthavn.