Afgangshallen i Billund Lufthavn. Foto: Billund Lufthavn

Billund Lufthavn fik trecifret millionunderskud

Resultatet for 2020 i Billund Lufthavn endte med et underskud på 179 millioner kroner. Lufthavnen havde dog fortsat robustheden i behold ved udgangen af året, lyder det.

Coronakrisen har de seneste 12 måneder haft store konsekvenser for mange lufthavne og flyselskaber verden over. Og ikke mindst i Danmark.

I Billund Lufthavn er det ikke opløftende at se på regnskabstallene for 2020. Nettoomsætningen landede på 302,7 millioner kroner, og resultatet endte med et underskud på 179 millioner kroner. Typisk opnår den vestdanske lufthavn et årligt overskud på cirka 50 millioner kroner. Soliditetsgraden er 43 på trods af det store underskud.

”Ser man isoleret på tallene for 2020, er regnskabet jo ikke acceptabelt. Men når man tager sundhedskrisen i betragtning, skal man kigge på lyspunkterne, og dem er der heldigvis flere af,” siger Clas Nylandsted Andersen, bestyrelsesformand i Billund Lufthavn.

”Lufthavnen har handlet fornuftigt og med rettidig omhu flere gange i krisen. Det sikrede en mindre økonomisk tilbagegang end frygtet. Og de sidste mange års påpasselighed har gjort, at vi stadig har robustheden i behold ved udgangen af 2020. Men uden den store fleksibilitet, som hele organisationen viste, da det gjaldt, var resultaterne landet et andet sted.”

Holder fast i ambitioner for 2040
For et år siden – før coronaen for alvor ramte Danmark – præsenterede Billund Lufthavn vækststrategien frem mod 2040. Målsætningen lød på syv millioner årlige passagerer og 160.000 ton luftfragt i 2040 i den kommende Airport City.

”Vores ambitioner mødte hurtigt det første bump på vejen. Det var surrealistisk, og de næste måneder fra 11. marts gik med at skulle navigere i tågen, som Corona havde lagt over os alle. Men da vi fik overblik og lagde en plan, fik vi lufthavnen tilpasset, så vi kunne klare os igennem. Det blev desværre nødvendigt med en hård fyringsrunde. Men planen holder stadig stik, og det gør ambitionerne for 2040 også,” siger Jan Hessellund, administrerende direktør i Billund Lufthavn.

”Vi skal nok nogle år længere frem for at få det endelige overblik af Covid-19’s påvirkning på passager- og fragttal, men det har på ingen måder påvirket målsætningen om at gøre vores allerede stærke trafikknudepunkt til et endnu stærkere knudepunkt.”

Flyselskaberne viser fortsat interesse
Et stort underskud i 2020 får således ikke Billund Lufthavn til at slå ambitionerne for fremtiden ned. Halvdelen af alle eksportrelaterede job i Danmark ligger i lufthavnens optageområde, så markedet er der fortsat, lyder det.

Det vestdanske marked omkring Billund Lufthavn har stadig flyselskabernes opmærksomhed med nye ruter og genetablering. Lufthavnen forventer, at når kapaciteten så småt vender tilbage i branchen, så vil trafikken også hurtigt være tilbage på 2019-niveau i Billund. Og derfra kan væksten mod 2040 genoptages, fastslår Jan Hessellund.

Billund Lufthavn håndterede 929.082 passagerer i 2020, hvilket var det laveste antal passagerer i 28 år. Det var en tilbagegang på 75 procent i forhold til de lidt over 3,7 millioner rejsende i 2019.

 

Relaterede artikler:

36 passagerer på hvert fly til og fra Billund Lufthavn

Endnu et nyt flyselskab til Billund Lufthavn

Værste år i Billund Lufthavn siden 1991