En Boeing 737 MAX 8 har savtakket motorskjold og dobbelt winglets, hvilket skiller sig ud fra en traditionel Boeing 737-800. Foto: Boeing

Boeing genoptager 737 MAX-produktion

Efter næsten fem måneders produktionsstop har Boeing-fabrikkerne genoptaget produktionen af 737 MAX-fly. Boeing håber, at flyveforbuddet mod flytypen kan ophæves i sensommeren.

De amerikanske Boeing-fabrikker indstillede i januar produktionen af Boeing 737 MAX-fly. Produktionsstoppet kom på baggrund af det langvarige flyveforbud mod flytypen, hvilket havde skabt et stort lager af nye MAX-fly, som ikke kunne leveres til flyselskaberne.

Boeing 737 MAX har haft flyveforbud siden 12. marts 2019 efter to fatale flystyrt med flytypen i Indonesien og Etiopien, der tilsammen kostede 346 mennesker livet.

Nu har Boeing imidlertid genoptaget produktionen af ​​737 MAX på virksomhedens fabrik i Renton i staten Washington i USA. Det meddelte Boeing sent onsdag i en pressemeddelelse.

Ændrede arbejdsprocesser på fabrikken
Boeing siger, at man genoptager produktionen af 737 MAX-programmet med en ”lav hastighed” – uden at sætte tal på produktionsraten.

Ifølge flyproducenten har man brugt de seneste måneders produktionspause til i samarbejde med virksomhedens mekanikere og ingeniører at forfine og standardisere arbejdsprocesserne i hver position på 737-fabrikken.

Boeing har i mere end et år kæmpet med at gennemføre en række tekniske ændringer af 737 MAX og ikke mindst med at få de amerikanske luftfartsmyndigheder FAA til at godkende flytypen til at flyve igen, så det globale flyveforbud kan ophæves.

Ifølge amerikanske medier håber Boeing på, at FAA vil kunne godkende flytypen i sensommeren eller det tidlige efterår, hvorefter selskabet kan begynde at genoptage leverancer af 737 MAX til flyselskaber.

400 færdige fly på lager
Da produktionen blev indstillet i januar, havde Boeing omkring 400 færdigproducerede fly oplagret i USA, mens cirka 300 fly allerede var leveret til flyselskaberne og stod parkeret i lufthavne rundt om i verden.

Boeing har, siden man begyndte at arbejde på at ændre og opgradere den ulykkesramte flytype sidste forår, oplevet en lang række fejl og tekniske problemer med 737 MAX, som har fået FAA til at stille nye og skærpede krav til flyproducenten, inden 737 MAX kan godkendes.

Så sent som i begyndelsen af marts blev der rapporteret om problemer med visse dele af MAX-flyenes kabelsystem, som kan være potentielt farligt og i strid med sikkerhedsstandarder, som skal være med til at forhindre farlige kortslutninger.

Boeing er endvidere de seneste måneder blevet ramt af, at flere kunder har annulleret deres ordrer på 737 MAX-fly som følge af coronakrisen.

 

Relaterede artikler:

Afbestiller 34 Boeing 737 MAX-fly

Nye MAX-problemer for Boeing

Boeing finder affald i tanke på 737 MAX-fly