Boeing 737 MAX 8. Foto: Boeing

Boeing finder affald i tanke på 737 MAX-fly

Flyproducenten Boeing har fundet værktøj og klude i brændstoftanke på flere nye 737 MAX-fly. Nu skal mindst 400 opmagasinerede fly inspiceres.

Den amerikanske flyproducent Boeing har i forbindelse med samlingen af nye 737 MAX-fly fundet ”fremmede genstande” i brændstoftankene på flere fly. Det skriver flere amerikanske og internationale medier.

Boeing har ikke selv oplyst, hvilke typer af genstande, der er tale om, men ifølge flywebsitet Leeham.net drejer det sig om brugt værktøj og klude, som medarbejdere tilsyneladende har glemt eller tabt i tankene.

Værktøjer, der rasler rundt i en brændstoftank, kan eksempelvis skade sensorer, mens en klud vil kunne blokere en brændstofledning.

Mindst 400 fly skal inspiceres
Boeing har på den baggrund beordret inspektioner af brændstoftankene i de cirka 400 nye 737 MAX-fly, som endnu ikke er leveret til kunder som følge af det langvarige flyveforbud mod flytypen.

De nye fly står opmagasineret forskellige steder i USA, og det vil tage op til tre dage at inspicere hvert fly.

For så vidt angår de 385 MAX-fly, som allerede er leveret til kunder verden over, siger en talsmand for Boeing, at flyproducenten anbefaler inspektioner af fly, som har stået stille i mere end et år.

”Fuldstændig uacceptabelt”
Boeings direktør for 737 MAX-programmet, Marks Jenks, kalder i en intern besked til medarbejderne på samlefabrikken i Seattle fundet af de fremmede genstande for “fuldstændigt uacceptabelt”.

”Vi har brug for hele vores team for at gøre dette til en prioritet,” skriver Marks Jenks til Boeing-medarbejderne. ”I disse udfordrende tider forventer vores kunder og passagerer, at vi gør vores bedste hver dag.”

De amerikanske luftfartsmyndigheder FAA siger i en erklæring, at man nu vil øge sin overvågning baseret på de foreløbige inspektionsrapporter og “vil tage yderligere skridt baseret på konklusionerne”.

Ikke kun et problem på 737 MAX
Ifølge Leeham.net har Boeing gennem de seneste år haft konstante problemer med fund af fremmede genstande – også kaldet FOD (Foreign Object Debris) i lufrfartsbranchen.

Der har blandt andet været rapporteret om FOD-problemer på de 787 Dreamliners, som bliver bygget på Boeing-fabrikken i South Carolina.

”Der er et systemisk problem med Boeings kvalitetskontrol, der endnu ikke er blevet rettet. Dette er ikke relateret til MAX-styrtene eller udelukkende et MAX-problem. Boeing har disse FOD-problemer på andre flyprogrammer,” siger Scott Hamilton fra Leeham.net.

 

Relaterede artikler:

Boeing: MAX ikke godkendt før midten af 2020

Ny alvorlig udfordring for MAX-flyene

MAX-skandalen koster Boeing-topchef jobbet