Boeing i krise – fra 568 til 98 leverede fly

Boeing har i årets første ni måneder kun leveret 98 fly til kunderne. Det er et voldsomt fald fra 2018 – før både MAX-krisen og coronakrisen – hvor der blev leveret 568 fly i samme periode.

Coronapandemien har været katastrofal for flyproducenten Boeing, som i forvejen var i krise på grund af flyveforbuddet mod Boeing 737 MAX – den nye model af Boeings bedst sælgende flytype nogensinde.

Den amerikanske flyproducents leverancer er faldet brat i år, og i september leverede Boeing blot 11 kommercielle jetfly til kunder, hvoraf tre var fragtfly samt et passagerfly til militæret. Det fremgår af Boeings seneste statistik over flyleverancer.

I de første ni måneder af 2020 har Boeing i alt leveret 98 kommercielle fly til kunder, hvilket er mindre end en tredjedel af, hvad flyproducenten leverede i samme periode sidste år.

Stort fald allerede sidste år
Sammenligningen med sidste år er imidlertid ikke retvisende for, hvor alvorlig situationen er for Boeing, for allerede sidste år var der et markant fald i flyproducentens leverancer i forhold til året før som følge af MAX-krisen.

I de første ni måneder af 2019 leverede Boeing således 118 fly af 737-familien, mens der året før blev leveret 407 fly.

Det giver derfor mere mening at sammenligne de totale leverancer i år med 2018, hvor der indtil udgangen af tredje kvartal blev leveret i alt 568 fly – mod altså blot 98 fly i samme ni-måneders periode i år.

Mange ordrer annulleret
Boeing indtil videre i år fået annulleret 229 ordrer på kommercielle jetfly, hvoraf næsten alle drejer sig om 737 MAX-fly. Denne flytype har endnu ikke har fået myndighedernes tilladelse til at flyve efter mere end halvandet års flyveforbud efter to flystyrt med MAX-fly i henholdsvis Indonesien og Etiopien.

Samtidig har Boeing måttet omklassificere over 800 ordrer på fly til usikre ordrer, og dermed risikerer flyproducenten at gå glip af i alt 1.050 ordrer.

Blandt de fly, som Boeing indtil videre har leveret i år, er hovedparten langdistancefly – heriblandt 49 Boeing 787, 20 Boeing 767, 15 Boeing 777 og to Boeing 747. Hertil kommer 12 Boeing 737 – og dermed lander resultatet for årets første ni måneder på i alt 98 flyleverancer.

 

Relaterede artikler:

Boeing: Brug for 2.200 færre passagerfly

Boeing lukker Dreamliner-produktion i Everett

Boeing har mistet næsten 1.000 MAX-ordrer