Boeing 737 MAX 8-flyet fra Ethiopian Airlines, der styrtede i marts 2019 kort efter afgang fra Addis Ababa. Foto: LLBG Spotter

Boeing skal møde for retten i sag om flystyrt

En dommer fra Texas har afgjort, at de omkomne i to 737 MAX-flystyrt var ofre for en forbrydelse. Derfor skal Boeing møde op i retten, hvor flyproducenten vil blive præsenteret for en sigtelse.

Boeing har fået besked om, at repræsentanter for flyselskabet torsdag den 26. januar skal dukke op foran en domstol, hvor flyproducenten vil blive sigtet for at have begået en forbrydelse.

Meldingen udspringer af de to tragiske 737 MAX-flystyrt, der fandt sted i henholdsvis Indonesien i oktober 2018 samt i marts 2019 i Etiopien, der tilsammen kostede 346 mennesker livet.

i januar 2021 indgik Boeing ellers et forlig med det amerikanske justitsministerium, som betød, at producenten betalte mere end 2,5 milliarder dollars (17 milliarder kroner) i bøder samt kompensation til flyselskaber og ofrenes efterladte.

Til gengæld for det store beløb fik den amerikanske flyproducent immunitet for at blive retsforfulgt, selvom en efterforskning havde vist, at Boeing tilsyneladende havde svindlet med de informationer om flytypen, som var blevet videregivet til de civile amerikanske luftfartsmyndigheder FAA.

Var ofre for forbrydelse
Familierne for de efterladte har efterfølgende argumenteret for, at justitsministeriet i USA har ”løjet” og tilsidesat deres rettigheder, da man indgik forliget med Boeing, og på den baggrund har de bedt om, at flyproducentens immunitet bliver ophævet.

Det argument har vundet genklang hos dommer Reed O’Connor fra distriktsretten i Fort Worth. Han er af den holdning, at forliget er i strid med en del af den amerikanske lovgivning, der har til formål at beskytte rettighederne for ofre for forbrydelser, da familierne til de omkomne ikke blev hørt, inden det blev indgået.

Det burde de ifølge dommeren være blevet. Det bygger blandt andet på en afgørelse fra retten i Fort Worth i oktober sidste år, hvor O’Connor afgjorde, at ofrene for de to flystyrt i rettens optik må betegnes, som at have været ofre for en forbrydelse, og derfor gælder lovgivningen i den konkrete sag.

Vil konfrontere Boeing i retten
Det er sjældent, at amerikanske virksomheder bliver sigtet for at have begået noget kriminelt i forbindelse med et flystyrt.

Derfor blev dommerens beslutning også modtaget med tilfredshed af Paul G. Cassell, der er juraprofessor ved universitetet i Utah, tidligere dommer og betragtes som en ekspert i ofres rettigheder. I tillæg hertil har han desuden fungeret som advokat for de efterladte familiemedlemmer, der har kæmpet for at få Boeing stillet til ansvar.

”Familierne sætter pris på, at dommeren har afgjort, at Boeing vil blive behandlet som alle andre tiltalte i denne slags straffesager og stillet for retten. Flere familiemedlemmer har planer om at møde op I retten, så de kan tale direkte til den virksomhed, der bærer et ansvar for, at deres kære er døde.”

Adspurgt af nyhedsbureauet Reuters har hverken Boeing eller det amerikanske justitsministerium ønsket at kommentere sagen.


Relaterede artikler:

Et menneskeligt ansigt på Boeing-tragedierne

Officielt: Boeing 737 MAX må komme tilbage i drift

Samtlige Boeing 737 MAX-fly på jorden