Finnair-piloter i cockpittet. De to piloter på billedet har ikke noget med den aktuelle sag at gøre. (Arkivfoto: Christina Lund Sørensen)

Boeing vil ansætte 160 piloter til MAX-støtte

160 piloter skal ansættes af Boeing til at bistå besætningerne på 737 MAX i begyndelsen af flytypens tilbagevenden. Piloterne skal have stor erfaring og bliver ansat på 35-dages-kontrakter.

Det brasilianske flyselskab GOL Linhas Aéreas Inteligentes sendte 9. december en Boeing 737 MAX i kommerciel rutefart, og det markerede således afslutningen på en 20 måneder lang grounding af flytypen.

Flere flyselskaber ventes at følge trop i den kommende tid, og MAX’en vil efterhånden være tilbage i luften mange steder i verden. I den forbindelse har Boeing besluttet at ansætte 160 piloter, som skal integreres direkte i flyselskaberne for at sikre, at 737 MAX får et gnidningsfrit comeback. Det fortæller kilder over for nyhedsbureauet Reuters, der også har set et rekrutteringsdokument.

Piloterne benævnes som ”Global Engagement Pilots”, og de skal fungere som instruktører eller observatører i cockpittet hos de forskellige flyselskaber. Ansættelsen vil være på 35 dage til en tilsvarende årsløn, der kan være op til 200.000 dollar, eller hvad der svarer til 1,2 millioner kroner. Ansættelsesprojektet kan beløbe sig til samlet 195 millioner kroner.

Ansættelserne er en del af Boeings kampagne for at sikre 737 MAX’ tilbagevenden og genopbygge tillid. Flytypen blev groundet i marts 2019 efter styrt i henholdsvis Indonesien og Etiopien, hvor samlet 346 mennesker omkom.

Britisk firma skal finde piloter
De piloter, som Boeing vil ansætte, skal have mindst 1.000 timers instruktørerfaring, og de må ikke have haft nogen hændelser, ulykker eller lovovertrædelser. Piloterne skal naturligvis også være typerated til Boeing 737.

”Vi fortsætter med at arbejde tæt sammen med globale tilsynsmyndigheder og kunder for sikkert at få 737-8 og 737-9 tilbage i drift over hele verden,” lyder den korte melding fra en Boeing-talskvinde til Reuters. Den amerikanske flyproducent vil angiveligt fremadrettet kalde MAX’erne for netop 737-8 og 737-9.

Det er CCL Aviation med base på Isle of Man i Storbritannien, der skal ansætte piloterne på vegne af Boeing, viser rekrutteringsdokumentet. Selskabet omtaler sig selv som verdens førende udbyder af personale til træning og pilotinstruktører.

Overvåger MAX-fly fra Californien
Boeing og de amerikanske luftfartsmyndigheder, FAA, har udtalt, at 737 MAX er blandt verdens sikreste fly efter opgraderinger af flyets software og ekstra træning af piloter. En gnidningsfri tilbagevenden af flyet ses som afgørende for Boeing, der har haft omkostninger i omegnen af 20 milliarder dollar (122 milliarder kroner, red.) som følge af flytypens grounding.

Foruden de 160 piloter, der skal ansættes, har Boeing også oprettet et overvågningscenter i Seal Beach i delstaten Californien. Her kan personale via store LCD-skærme holde øje med MAX’erne, og de vil kunne reagere med det samme i tilfælde af en nødsituation, fortæller kilder til Reuters.

Boeing skal også have afholdt drøftelser med flere flyselskaber om at udforme dokumenter, som selskaberne kan bruge til at svare på spørgsmål fra passagerer om sikkerheden af 737 MAX.

 

Relaterede artikler:

Onsdag flyver Boeing 737 MAX igen

Første MAX-fly har fået luftdygtighedscertifikat

Få et overblik over MAX-forløbet