Borgmester Jacob Bundsgaard (S), Aarhus Kommune.

Borgmester forsøger at aflive lufthavnsplaner

Aarhus’ borgmester mener ikke det er realistisk at anlægge en ny Aarhus-lufthavn. De borgerlige partier i Aarhus Byråd forsøger dog at holde projektet i live.

Onsdag aften skulle Aarhus Byråd diskutere om kommunen skulle arbejde videre med planerne om at etablere en ny storlufthavn nordvest for byen i et område, der kaldes Thomasminde.

Få timer før byrådsmødets start klokken 17 smed Aarhus’ førstemand, borgmester Jacob Bundsgaard, håndklædet i ringen og erklærede, at det ikke var realistisk at etablere en ny lufthavn. Borgmesteren ville derfor på byrådsmødet anbefale, at der ikke blev arbejdet videre med projektet.

Rigelig kapacitet
Jacob Bundsgaard var kommet frem til sin konklusion efter et telefonmøde med Transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt. Mødet var en direkte opfølgning på aftalen mellem ministeriet og Aarhus Kommune om, at Aarhus Kommune skulle skabe afklaring på, hvor EU-kommissionen stod i forhold til EU-statsstøttereglerne i relation til etablering af en ny lufthavn i Thomasminde.

Meldingen fra EU var, at kommissionen rejser tvivl om behovet for en ny lufthavn, idet der forekommer at være rigelig kapacitet i eksisterende lufthavne i Jylland.

På baggrund af kommissionens tilbagemelding var der enighed mellem transport- og bygningsministeren og borgmester Jacob Bundsgaard om, at etablering af en ny lufthavn i Thomasminde ikke var realistisk.

Fuld fokus på Aarhus Lufthavn
Borgmesteren havde gerne set en ny lufthavn i Thomasminde for at sikre ikke mindst erhvervslivet i Østjylland en god og fremtidssikret tilgængelighed i forhold til det internationale marked. Men han mener, at det nu handler om at se fremad.

”Når det nu ikke kan lade sig gøre, glæder jeg mig over, at der er skabt afklaring, og de mange berørte borgere i området nu har vished for, at de ikke bliver berørt af en ny lufthavn. På den baggrund kan vi nu også sætte fuld fokus på Aarhus Lufthavn og arbejdet på at udvikle den,” sagde borgmester Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse udsendt få timer før byrådsmødet onsdag eftermiddag.

Vil fortsætte arbejdet
På byrådsmødet blev sagen grundigt diskuteret. SF mente, at borgmesterens udmelding skulle bruges til at vedtage et forslag om, at der ikke i fremtiden kan bygges en ny lufthavn ved Thomasminde. At det aldrig igen kan komme på tale. Partiet ønskede nemlig, at borgerne i området skulle kunne være helt sikre på, at planerne ikke blev fisket op af skuffen igen en anden gang.

I den borgerlige lejr ønskede Venstre, de konservative og Liberal Alliance at fortsætte arbejdet med at etablere en ny lufthavn. Begge forslag blev sendt til behandling i Magistraten, men ingen af forslagene kan umiddelbart mønstre flertal, hvis de igen skulle komme til behandling i byrådet.

Borgmesterens udmelding markerer derfor sandsynligvis dødsstødet til planerne om at etablere en ny aarhusiansk storlufthavn. I hvert fald i denne omgang. Om debatten kommer op igen om 15 år kan man ikke udelukke. Emnet har trods alt været diskuteret igen og igen de sidste fire årtier.

 

 

Relaterede artikler:

Borgmester vil have lynmøde med minister om ny lufthavn

EU: Ikke behov for ny Aarhus-lufthavn

Aarhus-borgmester: Gedigne udfordringer for lufthavnsprojekt

EU kan blive lyseslukker for Aarhus-lufthavnsprojekt

Ny Aarhus-lufthavn sendt til tælling af analyse

Ny Aarhus-lufthavn først rentabel efter 16 år

Går videre med lufthavnsplaner trods protester