Lange køer i Barcelona El Prat (Foto: Marie-Hélène Paré ´Twitter)

Brexit kan skabe fem timers kø i paskontrollen

Ender Brexit-forhandlingerne med en ’no deal’-løsning, vil konsekvensen være timelange køer i en række sydeuropæiske lufthavne. I lufthavnen i Alicante frygter man køer på op til fem timer.

Det britiske forbrugermagasin, Which?, har beregnet, at lufthavnen i den populære, spanske storby Alicante hver eneste dag vil blive ramt af 201 times ekstra kø foran paskontrollen, hvis Brexit-forhandlingerne ender med en ’no deal’-løsning.

Hvis EU og briterne ikke når til enighed om vilkårene, skal samtlige britiske rejsende nemlig gennem en ekstra grundig paskontrol, når de rejser ind i andre europæiske lande. Og i lufthavnen i Alicante vil det betyde alenlange køer, fordi hele 43 procent af lufthavnens ankomster kommer fra Storbritannien.

17.000 sekunder ekstra per fly
Det er The European Tourism Association (ETOA), der har beregnet, at det vil tage 90 sekunder ekstra at paskontrollere hver eneste britiske statsborger ved ankomsten. Sætter man det i perspektiv, betyder det, at det vil tage 17.010 sekunder – næsten fem timer – ekstra at paskontrollere 189 passagerer på et enkelt Ryanair fly, hvis alle passagererne har britisk pas.

Storbritannien er ikke medlem af Schengen-samarbejdet, hvilket betyder, at briterne allerede i dag skal vise pas, når de krydser grænsen til et Schengen-land – underordnet om det er Danmark eller Spanien.

I dag tager det ifølge ETOA i snit 25 sekunder at paskontrollere en brite. De ekstra 90 sekunder skal bruges på at kontrollere passets gyldighed og udløbsdato, rejsens formål og varighed, og om den rejsende kan forsørge sig selv under opholdet.

Går helt galt i Alicante
Når det kan gå helt galt i Alicante, skyldes det, at lufthavnen modtager op til 10 fly fra Storbritannien i timen og i alt op til 8.000 britiske rejsende om dagen. I det hele taget vil de spanske lufthavne blive hårdt ramt, hvis briterne forlader EU uden en aftale, for seks af lufthavnene i Top-10 over briternes yndlingsrejsemål, er spanske. Udover Alicante drejer det sig om Tenerife, Lanzarote, Malaga, Ibiza og Palma de Mallorca.

Den ekstra kødannelse kan naturligvis afhjælpes ved at indsætte ekstra mandskab. I Alicantes tilfælde drejer det sig om 25 fuldtidsstillinger i paskontrollen. Udfordringen er, at der også skal etableres 25 nye baner i paskontrollen, og så har de spanske myndigheder i øvrigt endnu ikke forholdt sig problemet.

I Portugal, der også er et meget populært rejsemål for briter, har den portugisiske premierminister allerede lovet at etablere en fast-track løsning for britiske rejsende i lufthavnene i Faro og Funchal. I Faro kommer hver andet fly fra Storbritannien.

 

Relaterede artikler:

Midlertidig Brexit-aftale for luftfarten

ERA: Brexit-usikkerheden er katastrofal

Flytrafikken til Storbritannien er reddet