Airbus A320-200 fra Laudamotion (Foto: Laudamotion | Facebook)

Brutal Ryanair-aktion i Wien

Ryanair-koncernen har besluttet at lukke datterselskabet Laudas hovedbase i Wien og afskedige 300 medarbejdere efter uenighed med fagforening om lønnedgang.

Det østrigske lavprisselskab Lauda, som siden slutningen af 2018 har været 100 procent ejet af Ryanair, har besluttet at lukke sin største base i lufthavnen i Wien og afskedige 300 ansatte.

Alle Laudas slottider i Wien ventes i stedet at overgå til nogle af Ryanair-koncernens andre datterselskaber som Malta Air, polske Buzz eller Ryanair selv.

Det drastiske skridt kommer efter, at selskabet ikke har kunnet nå til enighed med medarbejderne om en ny overenskomst med langt lavere lønninger. Lauda havde krævet, at selskabets piloter accepterede en lønnedgang på 15 procent, mens kabinepersonalet skulle gå fem procent ned i løn.

Fagforening vil ikke godkende krav
Mange af medarbejderne var angiveligt parat til at acceptere lønnedgangen, men transportarbejderforbundet Vida nægtede at underskrive en overenskomstaftale med disse vilkår.

Ryanairs koncernchef Michael O’Leary har siden slutningen af april truet med at lukke datterselskabets Wien-base og overføre alle slots til andre Ryanair-selskaber, mens fagforeningen på sin side har sagt, at man ikke vil lade sig afpresse til at acceptere lønninger under minimumsniveaue i Østrig.

”Lauda beklager dybt tabet af mere end 300 job for Airbus A320-besætningerne og lukningen af ​​Laudas base i Wien fra fredag den 29. maj. Transportunionen Vida ignorerede skammeligt ønsket fra over 95 procent af piloterne og 70 procent af kabinepersonalet ved Laudas A320-base i Wien og ødelagde over 300 godt betalte job,” siger Lauda i en erklæring.

Det østrigske lavprisselskabs øvrige baser i Düsseldorf, Stuttgart og Palma de Mallorca påvirkes ikke af lukningen af hovedbasen i Wien.

Hård konkurrence fra Austrian Airlines
Ryanair-koncernen meddelte tidligere i maj ved fremlæggelsen af resultaterne for regnskabsåret 2020, der løber fra frem til 31. marts 2020, at Lauda ”underpræsterede” i regnskabsåret, hvor selskabet måtte sælge billetter til lavere priser end forventet på grund af hård konkurrence fra Austrian Airlines.

”Med omkostninger, der er større end andre selskaber i koncernen og udsigt til, at Laudas hovedkonkurrent Austrian Airlines vil modtage 800 millioner euro (seks milliarder kroner, red.) i statslige hjælpepakker, har Lauda været nødt til at genoverveje sin strategi og nedjustere sine vækstplaner markant,” hed det i regnskabsmeddelelsen.

Her blev det også meddelt, at selskabet var klar til at lukke basen i Wien, hvis man ikke kunne nå til enighed med fagforeningerne om ”meningsfulde” omkostningsreduktioner.

 

Relaterede artikler:

Ryanair har udsigt til rekordtab

Ryanair opsluger Laudamotion

Lufthansa og Ryanair i slagsmål om LaudaMotion