Boeing 737-800 fra Ryanair i Billund Lufthavn. (Arkivfoto: Morten Lund Tiirikainen)

Byråd stemte Ryanair-forbud ned

Flere kommuner har besluttet at holde sig fra Ryanair, når kommunens ansatte skal på forretninsrejse. Men i en jysk kommune blev et sådant forslag tidligere på ugen nedstemt.

Når de kommunalt ansatte rejser ud i verden i forbindelse med jobbet, så er det i mindst 16 kommuner uden brug af flyselskaber som irske Ryanair. Det er tilfældet, da kommunerne har taget beslutning om at forbyde brug af flyselskaber, som ikke giver deres ansatte løn efter danske overenskomster.

Der er dog ikke tale om en direkte boykot af Ryanair, men om klausuler for brugen af transport. Samtidig henviser flere kommuner til, at de følgeri rammeaftalen for flyrejser via Statens og Kommunernes Indkøbs Service. Denne rammeaftale indeholder ruter og flyselskaber, som de offentligt ansatte, der er tilknyttet aftalen, kan bruge, for at sikre arbejdsvilkår efter danske standarder. Og den liste står Ryanair endnu ikke på.

Men Thisted Kommune bliver ikke den seneste kommune i rækken til at følge beslutningen om at boykotte Ryanair.

Det var tydeligt efter en afstemning i kommunalbestyrelsen mandag den 15. juni i år. Her stemte 14 imod og ni for forslaget, som var stillet af Jens Otto Madsen fra Enhedslisten, og som gik ud på at kommunens ansatte og politikere ikke må flyve med Ryanair, hvis ikke selskabet har dansk overenskomst. Det var Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, der stemte imod forslaget.

”Vi valgte at stemme imod, fordi hvis vi går ind og regulerer på, om vi må bruge Ryanair, så griber vi ind i den danske arbejdsmarkedsmodel, hvor det er arbejdsgivere og arbejdstagere, der står for at forhandle og aftale vilkårene. Vi gør det af respekt for den danske model,” siger borgmester i Thisted, Lene Kjelgaard Jensen fra Venstre til CHECK-IN.dk.

Desuden mener borgmesteren, at hvisman først begyndte at lave reguleringer på Ryanair, så ville der være flere andre områder, man skulle til at kigge på også, og det er ifølge hende ikke sådan lige til at dele op.

Thisted Kommunesmedarbejdereer dog heller ikke afgørende for Ryanairs luftfart, da kommunen oftest benytter lufthavnene i Aalborg eller Karup, hvor Ryanair ikke flyver fra. Ifølge borgmester Lene Kjelgaard Jensen er kommunens brug af Ryanair derfor absolut meget begrænset, selvom man ikke har undersøgt præcis hvor ofte der er fløjet med det irske selskab.

Flere boykot i rækken
Det irske lavprisflyselskab Ryanair kom til Billund Lufthavn i 2007og fik derefter flere aktiviteter og en base i 2012. Men den seneste debat om selskabet startede først efter, at Ryanair gjorde sit indtog i Københavns Lufthavn her i foråret, Her blev selskabet mødt af fagbevægelsen, som krævede overenskomst. Det ønskede lavprisflyselskabet dog ikke.

Efter Ryanair kom til København og debatten gik i gang, meldte de første kommuner ud, at de lavede klausuler og ikke ville flyve med selskabet, med mindre der var indgået danske overenskomster. Det var blandet andet kommunerne i Albertslund og Ballerup, som begge besluttede, at deres ansatte kun skulle bestille billetter hos selskaber, som betaler løn efter danske vilkår.

Efterfølgende er det gået slag i slag med flere kommuner, der følger i deres fodsporl. Deriblandt har Brøndby, Frederiksberg, Gentofte, Horsens, Hvidovre, Kolding, Lejre, Odense, Roskilde, Tårnby, Ishøj, Aalborg og Aarhus Kommune meldt sig på banen. Og ikke mindst Københavns Kommune, som har overborgmester Frank Jensen fra Socialdemokratiet i spidsen. Her har de omkring 45.000 ansatte fået forbud mod at rejse med selskaber uden overenskomst, når de skal rejse tjenstligt.

Ud af de foreløbigt omkring 16 kommuner, som har valgt ikke at flyve medselskaber som Ryanair, er de 12 af dem socialdemokratiskledede kommuner. Få af de andrehar Venstre, Konservative eller Socialistisk Folkeparti i spidsen.

Andre især borgerlige kommuner har som i Thisted afvist at indgå aftaler om regulering af medarbejdernes adgang til flytransport. Det er blandet andet tilfældet i Vejle, Billund og i Ringsted.

Foto: Morten Lund Madsen