Vragdele efter PS752 på nedstyrtningsstedet. (Foto: Mehr News Agency | CC 4.0)

Canada: Ukrainsk fly blev skudt ned

Iran er kommet under voldsomt pres, da Canada og USA mener, at det ukrainske passagerfly blev ramt af et missil. Iran har offentliggjort den første rapport – læs den her.

Siden det blev kendt, at et Boeing 737-800-fly fra Ukraine International Airlines onsdag morgen var forulykket kort efter starten fra Imam Khomeini International Airport i Teheran, har mistanken om, at flyet var blevet skudt ned, vokset betydeligt.

Torsdag eftermiddag og aften blev denne mistanke bestyrket, da USA´s præsident Donald Trump først sagde, at det hele virkede mistænkeligt, hvorefter Canadas premierminister Justin Trudeau på et senere pressemøde udtalte, at egne og allieredes efterretninger viser, at Ukraine International Airlines rutenummer PS752 blev skudt ned af et iransk jord til luft-missil.

“Det har angiveligt ikke været en bevidst handling,” lød det fra Trudeau.

I alt 167 passagerer og ni besætningsmedlemmer omkom ved flystyrtet. Ombord var 82 iranske statsborgere samt 63 canadiere, 11 ukrainere, 10 svenskere, 4 afghanere, 3 tyskere og 3 briter.

Ifølge Iran Daily afviser lederen af Irans civile luftfartsorganisation, Ali Abedzadeh, at flyet fra Ukraine International Airlines blev skudt ned.

“Fra et videnskabeligt synspunkt er det umuligt, at et missil ramte det ukrainske fly,” fastslår Ali Abedzadeh.

Peger på jord til luft-missil
Det amerikanske nyhedsmagasin Newsweek berettede tidligere på torsdagen, at det amerikanske forsvarsministerium havde holdt et møde om sagen, og tre af hinanden uafhængige kilder, hvoraf en er iransk efterretningsofficer, hævder at flyet ved en fejl blev skudt ned af et russisk fremstillet Tor M1 jord til luft-missil.

Siden flyulykken blev kendt, har der cirkuleret fotos, der angiveligt skulle vise rester af et Tor M1-missil, der er blevet fundet i en af Teherans forstæder. 

Ukraines regering sagde tidligere torsdag, at kontakt med et Tor M 1-missil kunne være en af årsagerne til flystyrtet, men det kunne også være sammenstød med en drone, en teknisk fejl eller et terrorangreb.

Foreløbig rapport fra Iran
Havarikommissionen under de civile iranske luftfartsmyndigheder udsendte torsdag en foreløbig rapport.

Preliminary report UR-PSR B737-800, 2020-01-08, (the aircraft was involved in an accident after departure from Tehran IKA Airport)

Af rapporten fremgår det, at flyet efter planen skulle have afgået kl. 05.15 lokal tid, og at det forlod standpladsen kl. 05.45, hvorefter det lettede fra bane 29R kl. 06.13.

Under opstigningen var det tårnkontrollen i lufthavnen, der havde ansvaret for flyet, hvorefter det blev overgivet til flyveledelsen i den nærliggende Mehrabad International Airport med godkendelse til at stige til 26.000 fod (7.925 meter, red.).

Men kl. 06.18 mistede flyveledelsen kontakten med flyet, der styrtede ned i nærheden af Sabashahr, der er en forstad til Teheran.

Øjenvidner: Ild i flyet
Ifølge den foreløbige redegørelse steg flyet til 8.000 fod (2.440 meter, red.) og drejede til højre, hvorefter det forsvandt fra radaren og kort efter styrtede til jorden. Der var ingen radiokommunikation med piloterne, der antydede, at der var sket noget særligt.

Rapporten forklarer, at civile øjenvidner samt flybesætninger fra andre fly i luftrummet kunne se, at flyet var i brand, hvorefter det styrtede til jorden og eksploderede.

Det fremgår også, at flyet først havde en vestlig kurs, men at det drejede mod højre som følge af et teknisk problem i forsøget på at vende tilbage til lufthavnen.

Inviterer til at deltage i efterforskningen
Begge flyets sorte bokse er ifølge rapporten blevet bjærget, henholdvis Flight Data Recorder (FDR) og Cockpit Voice Recorder (CVR) og er i den iranske havarikommissions besiddelse.

Boksene er beskadiget, men hukommmelsesenhederne er i god stand, selv om der er store fysiske skader på hovedkomponenterne.

I henhold til ICAO-reglerne har den iranske havarikommission kontaktet Ukraine (flyselskabets oprindelsesland), USA (flyproducentens oprindelsesland) samt Sverige, Canada og Afghanistan, der alle havde et større antal statsborgere på ulykkesflyet. 

Havarikommissionen oplyser, at Ukraine har anmodet om at deltage i efterforskningen af hændelsen, og samtidig hedder det i rapporten, at i henhold til ICAO Annex 13 vil Iran invitere alle de lande, der er involveret i ulykken til at deltage i efterforskningen.

Ifølge ICAO´s regler skal en preliminær rapport udarbejdes og gøres tilgængelig senest 30 dage efter ulykken.

 

Relaterede artikler:

Iran-krisen: Norwegian tvunget til mellemlanding

Flyselskaber suspenderer ruter til Irak og Iran

Ukrainsk passagerfly styrtet ned i Iran