Boeing 737-800 fra Ukraine International Airlines. (Foto: Aero Icarus | CC 2.0)

Ukrainsk passagerfly styrtet ned i Iran

En Boeing 737-800 fra Ukraine International Airlines med 176 mennesker ombord er forulykket nær Teheran. 10 svenskere blandt de omkomne.

Et rutefly af type Boeing 737-800 tilhørende Ukraine International Airlines (UIA) er tidligt onsdag morgen lokal tid styrtet ned kort efter starten fra Teheran Imam Khomeini International Airport.

Flyet med rutenummer PS752 var kl. 06.12 – med en times forsinkelse – lettet fra den iranske hovedstadslufthavn med kurs mod Kiev, da signalerne fra flyets transponder forsvandt omkring seks minutter efter starten. På dette tidspunkt befandt flyet sig i en højde på 8.000 fod (2.440 meter, red.) nordvest fra lufthavnen.

Ombord på flyet var 167 passagerer og seks besætningsmedlemmer, skriver iranske nyhedsmedier.

Iransk missilangreb
De civile iranske luftfartsmyndigheder rapporterer, at flyveledelsen havde kontakt med flyet indtil kl. 06.18 lokal tid, hvorefter man pludselig mistede kontakten. Flyet blev fundet på et åbent areal nær forstaden Parand tæt ved den senest rapporterede position.

Det formodes at samtlige 176 ombordværende er dræbt. Det ukrainske udenrigsministerium oplyser onsdag formiddag, at der var 82 iranske statsborgere ombord samt 63 canadiere, 11 ukrainere, 10 svenskere, 4 afghanere, 3 tyskere og 3 briter. Det fremgår også af en officiel erklæring fra UIA.

Det statslige iranske nyhedsbureau Tasnim var hurtigt ude med en konklusion om, at årsagen til styrtet skyldes en “teknisk fejl”, hvilket også tidligt blev bekræftet, at den ukrainske ambassade i Iran. Senere hen har ambassaden udtalt, at der ikke var tale om en “officiel meddelelse”.

Flyulukken skete næsten samtidig som Iran havde foretaget et missilangreb mod to luftbaser i Irak, som en hævn over USA´s drab på en iransk general. 

I løbet af onsdagen har de iranske myndigheder meddelt, at det er lykkedes at bjærge begge flyets sorte bokse.

Nyere fly
Boeing 737-flyet med registreringen UR-PSR var lidt mere end 3,5 år gammelt, idet det blev leveret til UIA den 19. juli 2016.

UIA, der også flyver mellem Kiev og København, har i alt 22 fly af samme type som ulykkesflyet.

Efter nogen betænkingstid udsendte den amerikanske flyproducent Boeing i løbet af onsdagen en erklæring.

“Dette er en tragisk begivenhed, og dybeste inderlige tanker er med besætningen, passagererne og deres familier. Vi er i kontakt med vores luftfartskunde (UIA, red.) og står ved deres side i denne vanskelige tid. Vi er klar til at hjælpe på enhver måde der er behov for.”

 

Relaterede artikler:

Iransk passagerfly er styrtet ned

Nyt selskab på Kiev-rute til København

Ukrainsk selskab dropper København