Rejsende i Københavns Lufthavn. (Foto: Jasper Carlberg | CPH)

CPH: Resultatforbedring på 157 millioner kroner

Københavns Lufthavn har i årets første kvartal vendt et minus på 59 millioner til et overskud på 98 millioner kroner før skat. Flere passagerer og højere takster har skabt fremgangen.

I første kvartal af 2023, hvor Københavns Lufthavn stadig arbejdede på fuld genopretning efter coronapandemien, realiserede den danske hovedstadslufthavn et underskud på 59 millioner kroner før skat.

Sidenhen er det nye takstregulativ trådt i kraft, og samtidig har der i første kvartal været 10,8 procent flere passagerer gennem lufthavnen end samme kvartal sidste år, og det har smittet særdeles positivt af på kvartalsregnskabet, som Københavns Lufthavn netop har offentliggjort.

Første kvartal af 2024 viser en resultatforbedring på 157 millioner kroner, således at underskuddet på 59 millioner kroner er blevet forvandlet til et overskud på 98 millioner kroner før skat. Det er sket  på baggrund af næsten 5,8 millioner passagerer gennem terminalerne.

”Jeg er godt tilfreds med resultatet for de første tre måneder, som lever helt op til vores plan og prognose. Vi mærker en fortsat stigende rejselyst, og der er høj aktivitet i terminalerne med mange rejsende, men vi er endnu ikke på niveau med 2019 – året inden pandemien – og vi kan godt mærke, at vi mangler ni procent af passagererne,” siger Christian Poulsen, CEO i Københavns Lufthavne A/S.

Stor stigning i aeronautisk omsætning
Den samlede omsætning i kvartalet lød på 1.036 millioner kroner mod 830 millioner kroner i samme kvartal året før, og det viser, at hovedparten af toplinjevæksten har placeret sig direkte på bundlinjen, hvilket har skabt den markante resultatforbedring. 

Alene 608 millioner kroner af omsætningen stammer fra den aeronautiske del, der blandt andet omfatter de takster, som flyselskaberne betaler for at gøre brug af lufthavnens infrastruktur. Indtægterne er steget med 39 procent i forhold til samme kvartal sidste år, og der er en blanding af passagervækst og takstforhøjelser, der har skabt fremgangen.

Også den ikke-aeronautiske omsætning er steget, for når der har været over 10 procent flere passagerer gennem lufthavnen, vil der også blive brugt flere penge til parkering, shopping og restauranter, og her viste omsætningen 428 millioner kroner svarende til omkring 41 procent af den samlede omsætning i kvartalet.

29 millioner passagerer i 2024
Christian Poulsen, der formelt blev udpeget som ny CEO ved årsskiftet, glæder sig over, at væksten i de internationale ruter til USA og Mellemøsten har været positiv med en passagerstigning på 30 procent i første kvartal.

Samtidig er der også fremgang i antallet af transferpassagerer, der ved udgangen af kvartalet var 15 procent flere af end sidste år.

”Vi er meget tilfredse med, at både flyselskaber og passagerer vælger Københavns Lufthavn til, og særligt de lange ruter klarer sig flot. Faktisk er vi over niveauet for 2019 på ruter til og fra Nordamerika. Antallet af passagerer på de direkte ruter mellem København og USA er 12 procent højere i første kvartal end året inden pandemien brød ud,” uddyber Christian Poulsen.

I 2024 forventes der samlet 5,5 millioner transferpassagerer mod 4,8 millioner sidste år, og transferpassagererne er vigtige, da det er skabt fra især den interkontinentale trafik, der er den eneste blivende vækstmotor i luftfarten.

Samlet forventer lufthavnen 29 millioner passagerer i 2024, og hvis dette tal holder ventes resultatet at blive mellem 1,15 og 1,35 milliarder kroner før skat, hvilket i givet fald vil være mindst en tredobling i forhold til 2023.

 

Relaterede artikler:

CPH venter tredobling af overskud i 2024

Halvårsoverskud i CPH på 108 millioner kroner

Københavns Lufthavn tabte penge i første kvartal