Københavns Lufthavn. (Foto: Marieke van Hulst Pedersen | Theaviationplatform.dk)

Københavns Lufthavn tabte penge i første kvartal

Før coronapandemien leverede Københavns Lufthavn et overskud før skat på en kvart milliard kroner i første kvartal. Årets første kvartal viser et underskud på 59 millioner kroner.

Fem måneder af regnskabsåret 2023 er snart gået for Københavns Lufthavn, der forventer et overskud før skat på et sted mellem 150 og 200 millioner kroner basereret på en vækst på omkring 13 procent til i alt 25 millioner passagerer.

Den danske hovedstadslufthavn har tirsdag præsentere resultatet for årets første kvartal, og det blev et underskud før skat på 59 millioner kroner. Det er en negativ afvigelse på omkring 300 millioner kroner i forhold til samme kvartal i 2019, hvor overskuddet lød på 256,2 millioner kroner.

Til forskel fra dengang var der i årets første kvartal 5,2 millioner passagerer mod 6,3 millioner i 2019. Herudover er gælden i Københavns Lufthavn under coronapandemien vokset betydeligt med høje renteudgifter til følge, og samtidig er personaleomkostningerne stigende.

Resultat er skabt på baggrund af en omsætning på 839 millioner kroner for de første tre måneder af 2023, hvilket svarer til en stigning på 45 procent i forhold til samme periode i 2022, der var præget af omikronvarianten af COVID-19. I forhold til 2019 var der tale om en omsætningstilbagegang på 14 procent fra 972 millioner kroner. 

”Det er et forventeligt underskud. Hvis man ser på de enkelte måneder, så var der et mindre overskud i marts. Det peger frem mod de næste kvartaler, hvor vi forventer overskud,” siger administrerende direktør Thomas Woldbye.

Usikkerhed om forventninger
Trods den relativt svage start på 2023 forventer Københavns Lufthavn dog stadig et resultat på mellem 150 og 200 millioner kroner før skat. Men der er stadig meget usikkerhed omkring forudsætningerne.

“Selvom CPH forventer at fortsætte passagervæksten i løbet af 2023, er den geopolitiske landskab og de makroøkonomiske udsigter fortsat meget usikre, og en forværring af sådanne vil påvirke rejserne og CPH’s økonomiske udsigter negativt,” hedder det i kvartalsmeddelelsen fra Københavns Lufthavn.

Lufthavnen adresserer også de udfordringer, der siden årsskiftet har været oplevet omkring Naviairs mangel på flyveledere. Alene i april blev en million passagerer forsinket, mens 60.000 passagerer fik deres rejste aflyst. Men allerede i første kvartal var der en lang række trafikforstyrrelser på baggrund af situationen omkring flyvelederne i tårnkontrollen i Københavns Lufthavn.

Forventningerne til passagerudviklingen er også påvirket af effekten af den potentielle mangel på flyveledere i Danmark, hvilket kan påvirke evnen til at håndtere de forventede trafikniveauer i sommerens højsæson, skriver CPH blandt andet i kvartalsrapporten.

”Det er en meget utilfredsstillende situation, som har store konsekvenser for både passagerer og flyselskaber i Københavns Lufthavn. Det beklager vi. Det er uholdbart og en helt uacceptabel situation. Jeg har en meget klar forventning om, at Naviair og flyvelederne får løst konflikten snarest,” lyder det fra CPH-direktøren.

 

Relaterede artikler:

CPH venter flere passagerer men lavere overskud

Nye ruter giver optimisme for den oversøiske trafik

CPH-topchef: Trods overskud er økonomien presset