Airbus A330-200 fra Air China i København Lufthavn. (Foto: CPH)

CPH: Trafikken til hele Asien vil blive påvirket

Antallet af Kina-rejsende fra Københavns Lufthavn faldt i januar med 3.000, men lufthavnen forventer at tallet vil blive noget større i februar, hvor andre asiatiske destinationer også påvirkes.

Københavns Lufthavn har onsdag offentliggjort trafiktallene for januar, der er den tredje ud af fem måneder i vintertrafikprogrammet, der slutter ved udgangen af marts.

Mens det var Norwegians justerede trafikprogram og de manglende WOW air-passagerer, der var årsagen til den svage tilbagegang i november og december, er det i januar også coronavirus, der får skylden – i øvrigt sammen med handelskrig, Brexit og klimaomstillingen.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra CPH, der rapporterer om 1.963.426 rejsende gennem terminalerne i Europas 17. største lufthavn i årets første måned. Det var 9.741 færre end samme måned året før og et beskedent fald på 0,4 procent.

“Luftfarten er globalt under pres og 2020 er startet med en vis portion økonomisk usikkerhed på grund af coronavirus, handelskrig, Brexit og den helt afgørende klimaomstilling. Samtidig er vores næststørste kunde Norwegian godt i gang med at gennemføre selskabets nye strategi, hvor der satses på lønsomhed fremfor vækst,” siger administrerende direktør Thomas Woldbye.

Vil påvirke trafikken til resten af Asien
Selvom SAS først besluttede at annullere Kina-flyvningerne med virkning fra den 30. januar, havde mange passagerer på forhånd fravalgt at rejse til Kina i januar. Ifølge Københavns Lufthavn var der således 3.000 færre Kina-rejsende på ruterne fra CPH i januar måned.

Da SAS indtil videre har indstillet flyvningerne til Beijing og Shanghai frem til den 29. februar, og Air China og Sichuan Airlines også har reduceret trafikprogrammet i februar og marts, så vil der komme et par måneder, hvor Københavns Lufthavn vil kunne opleve et passagerfald, der er direkte afledt af situationen omkring coronavirus.

“Trafikken mellem Kina og Danmark vil være markant mindre i februar. Vi forventer også, at det til en vis grad vil påvirke trafikken til resten af Asien. Det er en situation, der lige nu udvikler sig fra dag til dag,” siger Thomas Woldbye.

I februar 2019 var der 23.800 rejsende på Kina-ruterne fra Københavns Lufthavn, så alene i februar i år kommer der til at mangle mindst 20.000 passagerer. Når lufthavnen taler om, at resten af trafikken til Asien vil blive påvirket, så handler det om de direkte ruter til Hong Kong, Bangkok, Singapore og Tokyo.

Mange smittede i asiatiske lande
Den 12. februar blev de seneste tal omkring coronavirus offentliggjort. Her var der indtil videre 60.373 smittede og 1.369 dødsfald som følge af den frygtede virus.

Der er smittede i 28 lande, heraf 16 i Tyskland og én i henholdsvis Sverige og Finland. Der er indtil videre kun registreret to dødsfald uden for Kina, hvoraf det ene tilfælde er fra Hong Kong og det andet fra Filippinerne.

De fleste smittetilfælde uden for Kina begrænser sig til Japan (247), Hong Kong (50), Singapore (50) og Thailand (33) – i den nævnte rækkefølge.

 

Relaterede artikler:

Finnair: Corona-effekten er beskeden

Coronavirus kan koste flyselskaber mere end SARS

Op imod 25.000 SAS-passagerer ramt af Kina-aflysninger