Foto: Kaisa Huhtaniemi/Norra

DAT køber aktiemajoriteten i finsk flyselskab

DAT indgår nyt strategisk partnerskab med Finnair og køber stor andel af flyselskabet Norra, som er underleverandør til Finnair.

Flyselskabet Danish Air Transport (DAT) køber 60 procent af aktierne i Finnair‐selskabet Norra (Nordic Regional Airlines AB) og får dermed aktiemajoriteten.

Det finske flyselskab har hidtil været ejet af Finnair, men siden efteråret 2017 har Finnair været i dialog med DAT om et muligt opkøb. Finnair fortsætter med at eje 40 procent af selskabet.

”Vi ved, at der er store muligheder i sådan et strategisk partnerskab. Vi får blandt andet mulighed for at styrke vores tekniske og operative viden. Selskaberne har nogenlunde samme størrelse og begge flyver med flytypen ATR, som giver drifts‐ og indkøbsfordele,” siger Jesper Rungholm, direktør i DAT.

”Derudover vurderer vi, at vores erfaring på både rute‐ og charterflyvning sammen med Norras erfaring, vil kunne udvikles i fællesskab,” siger Jesper Rungholm.

Han ser endvidere ”spændende muligheder” i Embraer 190 flytypen, som Norra benytter, da den passer fint ind i DAT’s nichecharterproduktion.

DAT skal styrke forretningen
Finnair har søgt en køber fra branchen, som har kendskab og erfaring til at udvikle Norras
forretningsområder.

”Vi har aldrig lagt skjul på, at vi ønskede at sælge aktiemajoriteten i Norra. Vores mål
var at finde en ny partner fra samme branche. Det skulle være en partner, som kunne styrke Norras forretning. DAT har stor erfaring i at producere effektive og profitable flyvninger. Deres profil passede med, hvad vi søgte, så de er et godt match,” siger Jaakko Schildt, Chief Operating Officer i Finnair.

Finnair og DAT har i forvejen et samarbejde, da selskaberne for et par år siden indgik en interline‐aftale, som betyder, at de accepterer hinandens billetter. Den rejsende fra Midtjyllands eller Bornholms Lufthavn kan checke bagage ind til hele turen og undgår at hente bagagen og checke ind på ny ved transfer.

Derudover har DAT flere gange fløjet for Finnair på ad hoc kontrakter.

Business as usual
Det nye partnerskab får ingen indflydelse for de ansatte i hverken DAT eller Norra.

”I DAT fortsætter vi med at betjene vores egne ruter og charterflyvninger for rejseoperatørerne. Norra vil fortsat flyve for Finnair på deres indenrigs‐ og europæiske udenrigsruter. Norra forbliver, som hidtil, blot med en ny dansk ejer af aktiemajoriteten,” siger Jesper Rungholm.

Norra er grundlagt i 2011 og opererer over 50.000 flyvninger om året for Finnair på selskabets indenrigsruter og europæiske udenrigsruter. Norras flyflåde består af i alt 24 fly – heraf 12 ATR72-500 turbopropfly og 12 Embraer E190 jetfly.

Selskabet har over 600 ansatte, og hovedkontoret ligger i Helsinki‐Vantaa lufthavnen.

Relaterede artikler:

Finnair overtager regionalt flyselskab

Finnair wetleaser back-up fly fra DOT LT

Finnair-selskab får ny bemaling