Airbus A320-200 (JY-JAC) fra Jordan Aviation. (Foto: Russell Lee | CC 2.0)

DBU chartrede verdens ældste A320-fly

Jordan Aviation svigtede DBU, der søndag skulle have fløjet sponsorer og spillernes koner og kærester til Nisjnij Novgorod med et 30 år gammelt fly.

Den 21. april 1989 fik australske Ansett Airlines leveret en splinterny Airbus A320-200 (VH-HYG), der var et af otte fly i en samlet ordre fra den europæiske flyproducent.

Mere end 29 år senere er flyet stadig i aktiv drift. Det beskæftiges således af Jordan Aviation og skulle søndag have fløjet DBU-sponsorer samt spillernes koner og kærester til ottendedelsfinalen mod Kroatien i Nisjnij Novgorod.

Airbus A320-flyet har igennem de næsten 30 år også været beskæftiget hos selskaber i Bulgarien, Vietnam, Grækenland og Syrien, så det har været vidt omkring. Flyet med produktionsnummer MSN 029 er rent faktisk også historisk. Det er nemlig verdens ældste A320 og det eneste tilbageværende i drift blandt de første 50 fly af denne type. To af flyene er styrtet ned, et er på museum, fem er sat på jorden, mens de øvrige 42 fly sidenhen er blevet hugget op.

Men DBU fandt åbenbart, at flyet var godt nok til at transportere den danske delegation med kulturminister Mette Bock i spidsen til den vigtige VM-fodboldkamp i Rusland.

Ingen tilladelser
Men flyet med registreringen JY-JAC og rutenummer JAV8747 dukkede aldrig op som planlagt. Ifølge Flightradar24.com ankom flyet fra Kazan til Moskva-Domodedovo Airport søndag morgen kl. 01.13 lokal tid, hvorefter det skulle have fløjet til København for at samle de danske rejsende op.

Tilsyneladende havde Jordan Aviation ikke i tide sikret sig de nødvendige tilladelser til at gennemføre flyvningen til København og derfra videre til Nisjnij Novgorod.

Flyet er chartret gennem en stor udenlandsk flymæglervirksomhed, der ifølge TV2 Sporten kan forvente et erstatningskrav fra DBU samt krav om tilbagebetaling af beløbet for den planlagte flyvning.

“Vi er nu i gang med en sag på området og vil derfor ikke kommentere yderligere end det, vi allerede har oplyst,” skriver DBU´s kommunikationschef Jakob Høyer i en mail til CHECK-IN.dk.

Fodboldlandsholdet lander mandag kl. 15.00 i Københavns Lufthavn på en direkte flyvning fra Nisjnij Novgorod. Det er litauiske Klas Jet, der skal gennemføre flyvningen med en Boeing 737-500.

 

Relaterede artikler:

Landsholdet med ’sportsfly’ tilbage fra Samara

Motorproblemer på landsholdsflyvning i Rusland

SAS fløj landsholdet til Rusland