Michael O'Leary, koncernchef hos Ryanair. (Foto: katatonia82 | shutterstock)

Domstol skal undersøge Ryanair-topchefs sms’er

Ryanairs kamp mod en fagforening og en gruppe irske piloter resulterer nu i, at koncernchef Michael O’Learys beskeder, via sms, WhatsApp og andre tjenester, skal ses efter i sømmene.

Det er ikke kun statsminister Mette Frederiksen, der oplever en stor interesse for indholdet af sin smartphone. Det gælder også Ryanairs koncernchef Michael O’Leary. En irsk domstol vil nu have indblik i beskeder, der kan være relevante for et igangværende sagsanlæg.

Dommer Brian O’Moore fra en irsk domstol slog i denne uge fast, at koncernchef Michael O’Learys telefon skal gennemtrawles for information, der kan have betydning for en sag, som Ryanair har anlagt i kølvandet på en afblæst pilotstrejke for to år siden. Det skriver The Irish Times.

Rettens påbud betyder konkret, at højesteret nu vil have indblik i alle sms’er, tidspunkter for telefonopkald, beskeder på den populære tjeneste WhatsApp samt beskeder fra andre sociale medier eller apps, som Michael O’Leary eventuelt har gjort brug af. 

Afblæst strejke kostede angiveligt dyrt
Beskeden fra den irske domstol er den seneste udvikling i et retsdrama, der har udspillet sig i Irland siden 2019. Det startede, da en række af Ryanairs piloter truede med at strejke i to døgn. Strejken endte med at blive afblæst. 

Forløbet fik dog efterfølgende Ryanair til at lægge sag an mod fagforeningen Fórsa, der repræsenterer en del af selskabets piloter. I sagsanlægget forklarer Ryanair, at den afblæste strejke endte som en bekostelig affære for flyselskabet.

Ryanair har fremført, at selskabet gik glip af booking-indtægter for mange millioner kroner. Derudover mener flyselskabet også, at nyheden om pilotstrejken gjorde skade på selskabets omdømme. Derfor valgte Ryanair at lægge sag an. Fórsa afviser dog påstandene. 

Afviser indsigt i e-mails fra Aer Lingus-direktør
Ryanair havde anmodet den irske domstol om at give selskabet indsigt i alle e-mails, der eventuelt har været udvekslet mellem vicedirektør Mike Rutter fra Aer Lingus og Evan Cullen, som er en af de piloter, flyselskabet har lagt sag an mod. 

Udover sit arbejde som pilot, så er Evan Cullen også fagligt aktiv. Han er formand for den irske pilotforening ​IALPA. Ryanair argumenterede i anmodningen for, at oplysninger om en eventuelt kommende strejke mod flyselskabet ville have stor værdi for det konkurrerende selskab Aer Lingus. 

Højesteretsdommer Brian O’Moore afviste anmodningen. Han mente, at anmodningen havde afsæt i Ryanairs bekymringer for, at fortrolige oplysninger om flyselskabet blev delt med konkurrenten Aer Lingus, snarere end en oprigtig tro på, at dokumenterne kunne være relevante for domsafsigelsen i sagen.

 

Relaterede artikler:

Ryanair opnår forhandlingsresultat med irske piloter

Ryanair-strejkevarsler breder sig

Ryanair-piloter strejker i fem lande