Boeing 737-800 fra Ryanair. (Foto: Ryanair/PR)

Ryanair-strejkevarsler breder sig

Ryanairs spanske kabineansatte har varslet i alt 10 strejkedage i september i protest mod planlagte lukninger af flere baser. Irske piloter vil strejke to dage i næste uge.

Der er udsigt til, at Ryanair kommer under et stort pres i de kommende uger som følge af en række strejkevarsler fra piloter og kabineansatte i selskabet.

Tidligere har de britiske piloter og det portugisiske kabinepersonale varslet strejke i løbet af september, og nu følger kabinepersonalet på de spanske baser og de irske piloter efter. Det skriver Reuters.

Det er de spanske kabineansatte, der er medlem af fagforeningerne SITCPLA og USO, der har varslet 10 strejkedage i løbet af september i protest mod, at Ryanair har planer om at nedlægge baserne på Gran Canaria, Tenerife og i Girona-Costa Brava Airport. Det er planen at gå i strejke den 1. 2., 6., 8., 13., 15., 20., 22., 27. og 28. september med mindre Ryanair i mellemtiden trækker de planlagte baselukninger tilbage.

Det er der ikke meget, der tyder på, at Ryanair vil gøre. Ifølge en talsmand fra SITCPLA er fagforeningerne åbne for mediation, mens man tvivler på, om Ryanair har viljen til at nå frem til en aftale.

Strejker i Storbritannien, Irland og Portugal
De varslede strejkedage fra de spanske kabineansatte kommer i kølvandet på, at andre fagforeninger, der repræsenterer ansatte i det irske lavprisflyselskab, har varslet strejke i løbet af de kommende uger. Således vil kabineansatte i Portugal organiseret i SNVPAC strejke mellem den 21. og 25. august i protest mod planerne om at lukke basen i Faro.

Herudover vil de britiske piloter organiseret i BALPA gennemføre strejker den 22. og 23. august samt den 2., 3. og 4. september som følge af utilfredshed med, at Ryanair ikke vil imødekomme en række krav om forbedrede løn- og arbejdsforhold.

Ryanairs irske piloter har de seneste dage forhandlet ved hjælp af en mediator, men onsdag aften brød forhandlingerne sammen, da Ryanair ikke var kommet med et modforslag til Forsa/IALPA, der forhandler på vegne af piloterne. Det betyder, at piloter på de irske baser går i strejke den 22. og 23. august.

Endelig er de spanske piloter i gang med at stemme om, hvorvidt de også skal indlede strejker.

Udover utilfredshed med baselukningerne, er mange af de ansatte ved forskellige Ryanair-baser i Europa utilfredse med, at det kun er lykkedes at indgå såkaldte anerkendelsesaftaler, hvilket opfattes som forhaling fra selskabets side i forhold til etablering af egentlige kollektive overenskomster.

 

Relaterede artikler:

Datoer for Ryanair-strejker er fastlagt

Ryanair-piloter skal stemme om sommerstrejke

Ryanair indgår aftale med fagforening