Terminal 2A og 2B i Paris Charles de Gaulle Airport. (Foto: Fyodor Borisov | CC 3.0)

Dropper udvidelse af europæisk storlufthavn

Byggeriet af en ny terminal til en værdi af 67 milliarder kroner i Paris Charles de Gaulle er droppet. Den franske regering har i stedet bedt Groupe ADP om at udarbejde et nyt forslag til udvikling.

I løbet af i år skulle der i hovedlufthavnen i Paris – Charles de Gaulle – være påbegyndt et kæmpeprojekt om udvidelse af lufthavnskapaciteten. Men de planer er nu droppet.

Den franske regering har således bedt statsejede Groupe ADP, der driver lufthavnene i Paris, om at droppe byggeriet af en ny Terminal 4. ”… et forældet projekt, der ikke længere var i overensstemmelse med miljøpolitikken,” siger den franske miljøminister, Barbara Pompili, til Le Monde ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Terminalprojektet havde en anslået værdi på op til ni milliarder euro, eller hvad der svarer til 67 milliarder kroner. Terminalen ville få kapacitet til mellem 35 og 40 millioner passagerer om året, og byggeriet skulle stå på helt frem til 2037 – med første delåbning i 2028. Den nye storterminal ville øge lufthavnens samlede kapacitet til årligt 126 millioner rejsende.

Nyt projekt vil tage stort klimahensyn
Paris Charles de Gaulle oplevede et passagerfald på 70,8 procent i 2020 sammenlignet med året før, og en ellers stor vækst de senere år er dermed blevet bremset under coronakrisen. Den franske regering mener på den baggrund ikke, at der bliver behov for kapacitetsudvidelse i Paris Charles de Gaulle i den nærmeste fremtid.

Som erstatning for den nye Terminal 4 har regeringen bedt Groupe ADP om at præsentere et nyt udviklingsprojekt for storlufthavnen. I arbejdet med dette vil Groupe ADP tage hensyn til den grønne omstilling, som luftfarten er en vigtig del af, og som regeringen er stor fortaler for.

Den blå farve viser placeringen af Terminal 4 i Paris CDG. Terminalen er nu blevet droppet. Illustration: Groupe ADP

”Efter statens beslutning om at anmode Groupe ADP om at opgive det nuværende Terminal 4-projekt samt at indsende et nyt projekt til udviklingen af ​​Paris Charles de Gaulle-lufthavnen, vil Groupe ADP i en periode reflektere over lufthavnens fremtidige udfordringer,” siger Augustin de Romanet, koncernchef i Groupe ADP, i en erklæring.

”Lufthavnene i Paris har et kald i at blive ledere inden for grøn luftfart til fordel for alle vores interessenter – og især områderne omkring lufthavnene.”

Heathrow fastholder kæmpe baneprojekt
I London Heathrow, der sidste år blev Europas tredjestørste lufthavn lige efter Paris Charles de Gaulle, fastholder man planer om udvidelse. Anlæggelse af en tredje startbane har været debatteret i mange år, hvor blandt andet klimaforkæmpere har været imod planerne.

Projektet fik grønt lys af den britiske Højesteret i december sidste år, og dermed har byggeriet til en anslået værdi af imponerende 116 milliarder kroner fået sin velsignelse. Selv om coronapandemien har betydet kraftigt reduceret flytrafik, holder storlufthavnen fast i, at en ekstra bane er vigtig i fremtiden.

Ifølge Reuters står baneprojektet dog stadig over for administrative og juridiske udfordringer, og realiseringen af det kæmpemæssige byggearbejde er derfor uvis.

 

Relaterede artikler:

Kæmpestor udvidelse på vej i Paris CDG

Fransk frygt: Flytrafikken først normal i 2027

Paris-Charles de Gaulle stormer frem