EasyJets hovedbase i London Luton Airport. (Captain_Kangaroo)

EasyJet belønnes af stram kapacitetsdisciplin

Det britiske lavprisflyselskab easyJet kan i første halvår af 2020/21-regnskabet præsentere et resultat og en likviditet, der er bedre end ventet. Der er kun fløjet 14 procent af 2019-niveauet.

Det kan godt betale sig at lade flyene stå på jorden i stedet for at sende flyene på vingerne med lav belægning, når man er vant til at sælge 90 procent af den udbudte kapacitet. Det er easyJet et godt eksempel på.

Det britiske lavprisflyselskab har netop offentliggjort resultatet for første halvdel af regnskabsåret 2020/21, der løber fra 1. oktober 2020 til 30. september 2021.

Heraf fremgår det, at antallet passagerer i den seks måneders periode, der sluttede den 31. marts, er faldet med 89 procent fra næsten 38,6 millioner til blot 4,1 millioner. Det har tilsvarende smittet af på omsætningen, der viser en tilbagegang på 90 procent til 235 millioner britiske pund, hvilket svarer til to milliarder kroner. I samme periode i det foregående regnskabsår var omsætningen på næsten 2,4 milliarder pund, eller godt 20,4 milliarder kroner.

Samtidig forventes et underskud før skat på mellem 690 og 730 millioner britiske pund. 

En disciplineret tilgang
Hos easyJet var der oprindeligt estimeret et større underskud for perioden, men en meget stram kapacitetsdisciplin sikrede, at man ikke sendte masser af fly på vingerne, der ikke kunne generere likviditet og overskud.

“EasyJet har opretholdt en disciplineret tilgang til flyvning i første halvdel af vores regnskabsår, hvilket resulterer i et tab i første halvår og et likviditetsdræn, der er bedre end forventet. Vi har fortsat adgang til betydelig likviditet, der sammen med easyJets store spareprogram fortsat leverer løbende omkostnings- og effektivitetsfordele. Alt dette placerer os godt til at blive de førende i opsvinget,” udtaler koncernchef Johan Lundgren i en pressemeddelelse.

Heraf fremgår det også, at easyJet i det seneste kvartal blot har opereret gennemsnitligt ni procent af den kapacitet, der blev produceret i samme periode i 2019. Det er sket med en belægning på 60 procent, hvilket er højere end hos de fleste andre flyselskaber.

20 procent af 2019-niveauet
Trods en situation, hvor den alle britiske statsborgere over 50 år har fået tilbud om en COVID-19-vaccine, så forventer easyJet ikke, at der bliver store trafikmængder i april, maj og juni. I kvartalet vil der blive udbudt en kapacitet, der svarer til 20 procent af 2019-niveauet, og det er specielt fra slutningen af maj, at der tilføres mere kapacitet.

Det hele afhænger dog i stort omfang af smitteudviklingen i Europa.

“Vi fortsætter med nøje at overvåge situationen i hele Europa, og i takt med at vaccinationsprogrammerne accelererer, planlægger de fleste lande at genoptage flyvninger i maj. Vi har den operationelle fleksibilitet til hurtigt at øge flyvningerne og tilføje destinationer for at matche efterspørgslen,” understreger den svenske easyJet-koncernchef.

 

Relaterede artikler:

Optimismen forsvundet hos easyJet

Officielt: EasyJet lukker baser i to London-lufthavne

EasyJet udsætter levering af 24 Airbus-fly