Ryanair og easyJet gør klar til at lukke ned

I løbet af en uges tid kan både både Ryanair og easyJet blive tvunget til at lukke operationerne ned som følge af COVID-19. Risikerer at måtte sætte 800 fly på jorden.

Antallet af destinationer på rutekortet, som det er muligt at flyve til uden myndighedsrestriktioner, svinder ind for både Ryanair og easyJet, der er Europas to største lavprisflyselskaber.

I løbet af den seneste uge har 14 lande i Ryanairs rutenetværk indført restriktioner, der ikke gør det muligt fortsat at betjene destinationer i de respektive lande. Der er ifølge Ryanair tale om Italien, Malta, Ungarn, Tjekkiet, Slovakiet, Østrig, Grækenland, Marokko, Spanien, Portugal, Danmark, Polen, Norge og Cypern.

Som følge heraf forventer Ryanair at måtte sætte hovedparten af koncernens 470 fly på jorden i løbet af syv til 10 dage, og dermed forventes den udbudte kapacitet i april og maj at blive reduceret med omkring 80 procent. Herudover kan Ryanair ikke udelukke, at det kan blive nødvendigt at sætte samtlige fly på jorden. 

“I Ryanair-koncernens flyselskaber gør vi alt, hvad vi kan for at imødegå den udfordring, der blev stillet ved udbruddet af COVID-19, som i løbet af den seneste uge har medført ekstraordinære og hidtil usete rejsebegrænsninger fra nationale regeringer, i mange tilfælde med minimal eller nul varsel. Vi kommunikerer med alle berørte passagerer via e-mail og SMS, og vi organiserer redningsfly for at hente kunder hjem, også i de lande, hvor der er indført rejseforbud,” siger koncernchef Michael O´Leary i en pressemeddelelse.

Ingen garanti for overlevelse
Hos easyJet oplever man også de aktuelle udfordringer og har også taget de første skridt til ultimativt at sætte samtlige 337 fly på jorden.

Det britiske lavprisflyselskab oplyser, at man løbende aflyser flyvninger i forhold til efterspørgslen samt eventuelle myndighedsrestriktioner. I en pressemeddelelse konstateres det, at den europæiske luftfart står foran en usikker fremtid, og at der ikke er nogen garanti for, at flyselskaberne overlever coronakrisen.

Så længe det giver mening, vil easyJet fortsætte med at flyve for primært at hente passagerer tilbage til deres udgangspunkt.

“Hos easyJet gør vi alt, hvad vi kan, for at klare udfordringerne med coronavirus, så vi kan fortsætte med at give de fordele, luftfarten bringer mennesker, økonomi og erhvervsliv. Vi fortsætter med at operere rednings- og hjemsendelsesflyvninger for at få folk hjem hvor vi kan. Europæisk luftfart står over for en usikker fremtid, og det er tydeligt, at det er nødvendigt med koordineret regeringsstøtte for at sikre, at industrien overlever og er i stand til at fortsætte med at fungere, når krisen er forbi,” siger easyJets svenske koncernchef Johan Lundgren.

 

Relaterede artikler:

Finnair reducerer med 90 procent

SAS sender 10.000 ansatte hjem

Ryanair aflyser Italien-flyvninger fra CPH