EasyJet lider klart nederlag i ‘screen-scraping’ sag

Det britiske lavprisflyselskab led for et par uger siden et klart nederlag i en retssag i Landgericht Hamburg. Software-virksomheden InteRes fra Darmstadt fik medhold i, at selskabet uden samtykke fra easyJet kan hente og videresælge informationer om laprisflyselskabets produkter og bookingstatus.

Siden internettets fremkomst har der løbende været retssager, derhar hafttil formål at prøve lovligheden af, at software-virksomheder og rejsesøgemaskiner henter indhold fra luftfartsselskabernes hjemmesider.

Således blev der den 1. oktober i Landegericht Hamburg afsagt dom i en sag, hvor lavprisflyselskabet easyJet hævdede, at softwarevirksomheden InteRes ulovligt tilegnede sig selskabets booking-oplysninger med videresalg for øje.

Software-virksomheden InteRes fra Darmstadt udbyder en elektronisk brugergrænsefalde under navnet “Mercado“. Denne kan bygges ovenpå rejsebureauernes websites og dermed hjælpe med at foretage aktuelle søgninger ned i luftfartsselskabernes databaser. Dette kaldes også for “screen-scraping“ – altså teknikken, hvor man “skraber“ indholdet af skærmen, når det ikke er muligt at få adgang til data på anden måde.

“Med denne beslutning er det fastslået, at rejsebureauerne stadig kan tilbyde deres kunder et bredt udvalg af flyforbindelser og priser og at de selv kan tilbyde en omfattende rådgivning derigennem,“ udtaler Klaus Laepple, der er formand for den tyske rejsebureauforening DRV i forbindelse med offentliggørelse af dommen.

EasyJet krævede også erstatning fra InteRes for “betydelige tab“, fordi brugerne af softwaren Mercado ikke havde fået adgang tiltillægsydelser såsom biludlejning, hotel og rejseforsikring, når der blev forespurgt på flybookinger.

Men easyjet tabte som sagt i alle nedlagt påstande. Retten i Hamburg fandt, at forespørgsel på specfikke ruter ikke repræsenterede “væsentlige dele af databasen“, således at der ikke var grundlag til at tage stilling til en ulovlig reproduktion og distribution af væsentlige dele af databasen, som easyJet havde nedlagt påstand om.

Foto: EasyJet kan ikke forhindre den tyske softwarevirksomhed InteRes i at hente og distribuere informationer fra lavprisflyselskabet.