En Saab 340 fra det caribiske flyselskab EZ Air. Foto: EZ Air/Facebook

Flyselskab må ikke hedde EZ Air

Et caribisk flyselskab kaldet EZ Air skal ændre sit navn, da navnet i sin udtale minder for meget om brandet ’Easy’, som stifteren af det britiske lavprisflyselskab EasyJet ejer rettighederne til.

EZ Air med base i Curaçao i Caribien er blevet tvunget til at ændre sit navn hurtigst muligt.

Det er stifteren af EasyJet, græskfødte Stelios Haji-Ioannou, der kræver, at EZ Air skifter navn, da det ved udtale minder for meget om ’Easy’-brandet, som han ejer rettighederne til. Det skriver det tysksprogede luftfartsmedie AeroTelegraph.

Stelios Haji-Ioannou har flere gange tidligere tvunget selskaber fra forskellige brancher til at ændre navn. Og seneste eksempel er altså EZ Air, der har hovedkontor på Curaçao, som er en del af de Nederlandske Antiller.

Udtales de to bogstaver ’EZ’ på engelsk, lyder det til forveksling som ordet ’Easy’, og derfor har EasyJets stifter og hovedaktionær nu krævet en ændring af navnet. EasyJet, der har ICAO-koden EZY, mener, at EZ Air krænker den britiske koncerns immaterielle rettigheder.

Vil ikke gå op imod stor koncern
Administrerende direktør for EZ Air, René Winkel, siger ifølge AeroTelegraph til et medie i Aruba, at han ikke har i sinde at tage sagen til retten i forsøget på at beholde navnet.

”Vi er et relativt lille regionalt flyselskab og har ikke råd til at have en langvarig juridisk tvist med en meget velhavende koncern, hvis udfald er usikkert,” siger han og fortæller videre, at han vil ændre flyselskabets navn så hurtigt som muligt med en tilsvarende rebranding.

”I årenes løb har vi opbygget en stærk position på vores ruter gennem et godt produkt og komfortable fly.”

EZ Air blev grundlagt i 2000, og selskabet ejer fem fly – herunder tre 34-sæders Saab 340 og to Learjets til brug for ambulanceflyvninger. Flyselskabet har ruter fra basen i Flamingo International Airport på Bonaire til Curaçao, Aruba og Colombia.

Som et kuriosum kan nævnes, at det danske flyselskab Sun-Air opererer under IATA-koden EZ, når selskabet ikke flyver under franchiseaftalen med British Airways.

Flyselskab fra Colombia måtte også ændre navn
Seneste sag omkring ’Easy’-brandet ramte det britiske indiepopband Easy Life, der skal ændre navnet efter en retssag anlagt af Stelios Haji-Ioannou og moderselskabet EasyGroup.

Musikgruppen siges – ifølge AeroTelegraph – at have påført EasyJet-koncernen økonomisk skade ud over navnerettigheden, da bandets medlemmer angiveligt på beruset vis har rendt rundt med EasyJet-tilbehør.

EasyJet-koncernen har imidlertid henvendt sig til virksomheder i hele verden for at få ændret navne. I juli i år måtte det colombianske flyselskab EasyFly skifte navn til Clic. Det koster angiveligt omkring en million pund (8,5 millioner kroner, red.) årligt at opretholde rettigheden til ’Easy’-brandet.

 

Relaterede artikler:

easyJet betaler millioner for retten til sit navn

EasyJet kan blive tvunget til at skifte navn

EasyJet bestiller 157 nye fly