El Al Airlines. Foto: Wikimedia.

El Al beder IATA om hjælp til overflyvning

Israels nationale flyselskab har henvendt sig til IATA for at få hjælp til at opnå overflyvningstilladelse hos Saudi Arabien.

Henvendelsen fra El Al til International Air Transport Association, IATA, kommer på baggrund af en ny konkurrencesituation, hvor Air India vil starte med at flyve fra Mumbai i Indien til Tel Aviv i Israel og her flyve gennem Saudi Arabiens luftrum.

El Al vil gerne tage konkurrencen op, men har svært ved at være konkurrencedygtig, når man skal finde vej uden om Saudi Arabien, skriver Reuters.

Opfordrer IATA til at hjælpe
Saudi Arabien anerkender ikke Israel, selv om der har været optøning af forholdene mellem USA’s allierede og delt bekymring over Irans indflydelse i regionen. Men at give et israelsk flyselskab tilladelse til at benytte sit luftrum, og dermed ophæve et 70 år gammelt forbud, er et meget dramatisk diplomatisk skifte.

El Al’s CEO Gonen Usishkin har nu henvendt sig til chefen for IATA, Alexandre de Juniac, og opfordrer ham til at hjælpe med at sikre lige konkurrencebetingelser for Indien og Israel.

“Jeg henvender mig til dig for at bede om, at IATA går ind i sagen for at repræsentere flybranchens interesser gennem at opfordre til enslydende overflyvningsrettigheder for alle flyselskaber over Saudi Arabiens kongedømme og modsætte sig enhver form for diskrimination,” skriver CEO Gonen Usishkin i et brev, som Reuters har set.

El Al flyver til Mumbai
Gonen Usishkin har også bedt om hjælp fra Israels premierminister Benjamin Netanyahu for at få løst problemet, men indtil videre har flyselskabet ikke fået noget svar.

El Al flyver i dag fire gange om ugen til Mumbai, men turen varer syv timer, fordi man er nødt til at flyve sydpå mod Etiopien og derefter mod øst til Indien for at flyve uden om Saudi Arabien. Med en overflyvningstilladelse taget flyveturen fem timer.

Ifølge Gonen Usishkin, der blev CEO for El Al for 14 dage siden, er det planen, at Air India vil starte sine flyvninger til Israel den 6. marts hvor selskabet har slots i Tel Avivs lufthavn.

Relaterede artikler:

Israelske flyselskaber lukker ruter

SAS åbner Israel-rute

Lavprisselskaber har kig på Israel