En Boeing 777-300 fra Emirates. Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo

Emirates vil igen flyve fra Hamborg til New York

Det mellemøstlige flyselskab Emirates overvejer at genoptage ruten mellem den nordtyske by Hamborg og New York, hvor ingen andre selskaber pt. opererer.

I øjeblikket er der ingen direkte rute mellem Tysklands næststørste by, Hamborg, og den amerikanske metropol New York. Men det kan der snart blive lavet om på.

Flere medier skriver – baseret på rygter – at Emirates overvejer at åbne en rute mellem de to byer, der senest var betjent af det mellemøstlige flyselskab fra 2006 til 2008.

Rygtet om den nye direkte rute stammer angiveligt fra borgmesterkontoret i Hamborg, hvor borgmester Peter Tschentscher efter sigende er i dialog med koncernchef i Emirates, Tim Clark. Emirates-topchefen skal angiveligt mene, at ruten vil være rentabel for flyselskabet.

Aftale om Fifth Freedom-ruter
Emiraternes regering og den amerikanske regering indgik sidste år en aftale, hvor det hed, at Emirates ikke havde yderligere planer om at oprette de såkaldte Fifth Freedom-ruter mellem Europa og USA. Ruterne falder ikke i god jord hos amerikanske flyselskaber, der mener, at ruterne underminerer deres egne ruter over Atlanterhavet.

Aftalen er dog ikke baseret på noget reelt forbud, da Emirates ikke direkte har lovet, at der ikke vil komme flere Fifth Freedom-ruter. Flyselskabet har blot indikeret i aftalen, at der ikke er planer om yderligere ruter, selv om selskabet har rettigheder til Fifth Freedom-ruter mellem Tyskland og USA.

Ruterne baseret på Fifth Freedom Rights dækker over, at flyselskaber har ret til at flyve mellem to fremmede lande med et fly, der enten udgår fra – eller slutter – i selskabets eget land.

Det nationale tyske flyselskab, Lufthansa, flyver ikke mellem Hamborg og New York, men selskabet vil formentlig ikke bifalde ruten. En bruger ved navn DLHAM på Airliners.net skriver – på baggrund af et tysk medie – at Lufthansa helst undgår åben konkurrence med hjælp fra det tyske transportministerium. Hamborgs borgmester skal dog være interesseret i at snakke med den tyske transportminister for at finde en løsning, lyder rygtet videre.

United Airlines lukkede Hamborg-rute
Hvis Emirates får mulighed for at åbne ruten, skal den formentlig betjenes med langdistanceflyet Boeing 777-300ER. Emirates har to daglige rotationer mellem basen i Dubai og Hamborg, og ruten betjenes med en daglig afgang med henholdsvis en Airbus A380 og en Boeing 777-300.

Den seneste rute mellem Hamborg og New York lukkede i 2018. Det amerikanske flyselskab United Airlines valgte at droppe sin sommerrute efter 13 år. Sidste flyvning fra New Yorks Newark-lufthavn fandt sted den 4. oktober sidste år i forbindelse med sommertrafikprogrammets afslutning. Selskabet betjente ruten med en Boeing 757-200 med 169 sæder fordelt på tre klasser.

United Airlines havde i første omgang planlagt New York-Hamborg-ruten til at vende tilbage fra den 29. april til den 4. oktober i år, men disse planer er således blevet skrinlagt af selskabet.

 

Relaterede artikler:

Emirates vil flyve fra Europa til USA

Endnu en Emirates-rute fra Europa til New York

USA og Emiraterne indgår aftale om luftfart

Emirates dropper plan om Mexico City-rute

Slut med New York-rute fra Hamborg