Boeing 737-800 fra Southwest Airlines. (Foto: Southwest Airlines | PR)

En weekend i helvede for verdens største lavprisflyselskab

Southwest Airlines er på alles læber i USA efter flere dage med over 2.000 aflysninger og massive forsinkelser. Flyselskabet hævder, at det ikke har noget at gøre med personaleprotester.

Det amerikanske lavprisflyselskab, Southwest Airlines, der er verdens største inden for sin kategori, har oplevet noget, som mange beskriver som en weekend i helvede.

Hen over weekenden måtte flyselskabet aflyse omkring 1.800 flyvninger, og mandag fortsatte det med 350 aflyste flyvninger, mens omkring 1.400 flyvninger, svarende til 40 procent af produktionen, var forsinkede.

Samtidig faldt værdien af selskabets aktier på New York Stock Exchange med hele 4,17 procent i løbet af mandagen. 

Afviser personaleprotester som årsag
Det er lidt svært at blive klog på, hvad der er årsagen til den massive trafiksammenbrud hos den amerikanske lavprisgigant. Der er angivet årsager som dårligt vejr, mangel på mandskab, for stram trafikplanlægning og personaleprotester mod vaccinekravet, der skal være opfyldt den 8. december.

De omfattende trafikforstyrrelser begyndte kort efter, at Southwest Airlines Pilots Association, der repræsenter 9.000 piloter, fredag ​​bad en forbundsdomstol om at blokere flyselskabets ordre om, at alle medarbejdere skulle vaccineres, men selskabet hævder selv, at det ikke har noget med det at gøre.

De civile amerikanske luftfartsmyndigheder, FAA, har oplyst, at der fredag var “nogle få timer” med forsinkelser som følge af dårligt vejr og mandskabsmangel hos lufttrafiktjenesten i Jacksonville, der kontrollerer luftrummet i Alabama, Georgia, Florida, North Carolina og South Carolina.

“Der er ikke blevet rapporteret om mangel på personale hos FAA-lufttrafiktjenester siden fredag. Nogle flyselskaber oplever fortsat udfordringer med schedulering, fordi fly og besætninger er placeret forkerte steder,” skriver FAA i en opdatering.

Vejr og “eksterne begrænsninger”
Udfordringerne har været så massive for Southwest Airlines, at flyselskabet har set sig nødsaget til at rykke ud med en uforbeholden undskyldning.

“Southwest Airlines vil gerne give en stor undskyldning til vores kunder og medarbejdere for de aflysninger og forsinkelser, der fandt sted i weekenden og mandag.

Fredag ​​aften sluttede flyselskabet dagen med talrige aflysninger, primært skabt af vejr og andre eksterne begrænsninger, som efterlod fly og besætninger væk fra planlagte positioner til at kunne betjene vores trafikprogram lørdag. Desværre skabte de fejlplacerede fly og den fortsatte belastning af vores besætningsressourcer yderligere aflysninger på tværs af vores netværk, hvilket gav eftervirkninger i løbet af weekenden og ind i mandagen,” hedder det i en erklæring fra Southwest.

 

Relaterede artikler:

USA har fået en Freedom One

Passagererne står i kø for at flyve i USA 

Motorfejl på Southwest-fly koster menneskeliv