Sådan præsenterer præsident Trump den nye bemaling. (Foto: ABC News)

Trump afslører ny bemaling til Air Force One

Hvis præsident Trump får sin vilje, vil de nye amerikanske præsidentfly få ny bemaling for første gang siden 1960erne. Men der er modstand i Kongressen.

De to amerikanske Air Force One præsidentfly er 32 år gamle og er efterhånden blevet for dyre at holde i drift. Derfor bebudede præsident Trump allerede sidste år, at flyene skal udskiftes med nye Boeing-fly, som bliver ombyggede udgaver af jumbojetten Boeing 747-8I.

De nye fly skal leveres i 2024 og forleden afslørede præsident Trump i Det Ovale Kontor over for journalister fra tv-stationen ABC, hvilken bemaling han lægger op til, at de nye fly skal have.

Hvis præsidenten får sin vilje, bliver der tale om et opgør med den ikoniske bemaling i blåt og hvidt, som amerikanske præsidentfly har haft helt siden præsident Kennedys tid i begyndelsen af 1960erne.

Først beslutning efter præsidentvalget
I det nye design får flyene en bemaling i blå, rød og hvid, mens de fortsat vil have ordene ”United States of America” stående med store bogstaver henover siden og det amerikanske flag på haleroret. Det er en bemaling, der kan minde om den bemaling, som præsidentens personlige Boeing 757-200-fly og helikoptere har.

Det er dog ikke sikkert, at flyene ender med at komme til at se sådan ud. Det amerikanske flyvevåben har sagt, at der ikke vil blive truffet beslutning om flyenes bemaling før i 2021 – altså efter det næste præsidentvalg i november 2020.

Endvidere har medlemmer af forsvarsudvalget i Kongressen for nyligt i et udkast til forsvarsbudgettet for det kommende år indskrevet afsnit, som vil forhindre ændringer af flyenes bemaling, medmindre ændringerne forinden godkendes af Kongressen.

Flyene blev oprindeligt bestilt af russisk flyselskab
De to kommende præsidentfly er i øjeblikket ved at blive ombygget på en Boeing-fabrik i San Antonio i Texas. Der er tale om to Boeing 747-8I, som den amerikanske flyproducent oprindeligt byggede til det russiske flyselskab Transaero. Det russiske flyselskab gik imidlertid konkurs, hvorefter det amerikanske flyvevåben købte flyene.

De to Boeing 747-8I-fly har stået opmagasineret på Southern California Logistics Airport i Victorville i Californien, og tidligere på året blev de fløjet til Texas for at blive ombygget på Boeings Global Support Services-faciliteter i San Antonio.

De nuværende Air Force One-fly er baseret på Boeing 747-200B-modellen og har den officielle betegnelse VC-25A. De nye fly baseret på Boeing 747-8I-modellen får den officielle betegnelse VC-25B. Prisen for de to nye fly er ifølge Det Hvide Hus 3,9 milliarder dollar – svarende til næsten 26 milliarder kroner.

 

Relaterede artikler:

Boeing enig med Trump om prisen på Air Force One

Boeing 747-8 bliver ny Air Force One

Boeing 747-æra slutter om to år