En Airbus A320neo fra det estiske flyselskab Marabu. Foto: Marabu

Estisk selskab er klar til at flyve fra Tyskland

Det nye estiske flyselskab Marabu har på rekordtid fået sin egen driftstilladelse og er dermed klar til at flyve fra to tyske lufthavne. Der benyttes Airbus A320neo fra Nordica.

Estland har fået et nyt flyselskab i Marabu, der på ganske få måneder er blevet stablet på benene.

Første gang, der blev offentliggjort detaljer om selskabet, var i december sidste år. Det er den 68-årige Paul Schwaiger, som har stiftet selskabet. Han kom fra en stilling som salgschef i tyske Condor og er nu klar til at prøve kræfter med noget helt nyt.

Marabu blev mere præcis stiftet 25. november 2022 og står opført i Estlands virksomhedsregister som Marabu Airlines OÜ. I første omgang var det planen, at selskabet skulle flyve på en driftstilladelse (AOC) fra estiske Nordica fra Nordic Aviation Group. I januar besluttede Marabu dog at søge om egen AOC, og i sidste uge løb godkendelsen ind. På rekordtid.

”Vi er de estiske myndigheder ekstremt taknemmelige for et godt samarbejde, der gjorde det muligt for os at etablere og gøre Marabu klar på fire måneder,” siger Paul Schwaiger, administrerende direktør i Marabu.

Flyver med A320neo-fly fra Nordica
Paul Schwaiger er imponeret over de estiske myndigheder, der altså på rekordtid har hjulpet selskabet med at komme på vingerne. Han roser et digitaliseret estisk samfund, der har gjort det nemt at starte et nyt selskab op.

Selv om Marabu nu har fået egen driftstilladelse, er der fortsat et stort samarbejde med estiske Nordic Avaition Group og selskaberne Nordica og Xfly. Således skal Marabu indledningsvis operere ved hjælp af tre 180-sæders Airbus A320neo fra Nordica. Mens Nordica stiller fly og besætning til rådighed, sørger Marabu selv for billetsalget.

”Der har været sparsomt med tid for Marabu til at få alt på plads for at kunne begynde at operere fra München og Hamborg med A320neo-flåden i den kommende sommer. Jeg er både stolt og imponeret over den kompetence og holdånd, som personalet hos Marabu har udvist for at etablere et nyt estisk flyselskab på rekordkort tid,” siger Jan ”Palle” Palmér, koncernchef for Nordic Aviation Group.

Indleder med flyvninger til spanske destinationer
Marabu åbnede for salget i december sidste år, og selskabets flyvninger med Airbus A320neo vil gå fra Hamborg og München. Der flyves til populære feriedestinationer i Egypten, Grækenland, Italien, Kroatien, Portugal og Spanien.

Den første kommercielle flyvning fandt sted allerede 15. april. Den gik fra München til Palma de Mallorca og blev gennemført med et syv år gammelt Nordica-fly med registrering ES-MBU. I dagene herefter har flyet også gennemført flyvninger fra München til Fuerteventura, Lanzarote og Gran Canaria.

Nordica/Xfly har efter coronapandemien haft SAS som sin eneste eksterne kunde. De estiske selskaber wetleaser et større antal ATR 72-600 og CRJ900 til SAS, der benytter dem på skandinaviske indenrigsruter og regionale ruter. Herudover beskæftiger Xfly to ATR-fly for portugisiske TAP Express.

 

Relaterede artikler:

Nordica skal flyve for nyetablerede Marabu

Xfly får kontrakt med Star Alliance-selskab

Nordica åbner Airbus A320-base i to tyske lufthavne