Fly fra det hviderussiske selskab Belavia. Foto: Belavia

EU-statsledere enige om luftfartssanktioner mod Hviderusland

EU-landenes ledere er blevet enige om at indføre en række luftfartssanktioner mod Hviderusland, efter landet søndag tvang et Ryanair-fly til at lande i Minsk.

Et fly fra Ryanair-datterselskabet Buzz var søndag på vej fra Athen til Vilnius, da det blev tvunget til at ændre kurs og lande i den hviderussiske hovedstad, Minsk.

I kølvandet på den opsigtsvækkende episode mødtes Det Europæiske Råd, der består af stats- og regeringschefer fra EU-medlemslandene, mandag aften til et topmøde i Bruxelles. Her skulle det diskuteres, hvilke konsekvenser handlingen fra det hviderussiske regime med Aleksandr Lukasjenko i spidsen skulle have.

Tvangslandingen blev på mødet fordømt på det kraftigste af de 27 ledere, og der er opnået enighed om at indføre en række sanktioner mod Hviderusland – herunder sanktioner mod luftfarten.

Det Europæiske Råd blev enige om, at hviderussiske flyselskaber skal forbydes adgang til EUs luftrum og lufthavne. Herudover lyder opfordringen til alle EU-flyselskaber at undgå overflyvning af hviderussisk luftrum. Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Det Europæiske Råd.

IATA fordømmer hviderussisk aktion
Hvideruslands ageren over for Ryanair-flyet har også fået Det Europæiske Råd til at opfordre Organisationen for International Civil Luftfart (ICAO) til ’straks at undersøge denne hidtil usete og uacceptable hændelse’, lyder det.

Flyselskabers internationale sammenslutning, IATA, har allerede været ude at fordømme handlingen fra Hviderusland, der har vakt opsigt over hele verden.

Kort efter tvangslandingen fordømte EU-formand Ursula von der Leyen i skarpe vendinger handlingen fra de hviderussiske myndigheder.

Efter mødet mellem EU-lederne lød meldingen: ”EU-lederne handlede stærkt som reaktion på det hviderussiske regimes uhyrlige handlinger. Vi lukker vores luftrum for fly fra Hviderusland og opfordrer EU-flyselskaber til ikke at flyve over landet,” oplyste Ursula von der Leyen.

Store konsekvenser for Belavia
Søndagens aktion fra Hviderusland har allerede fået flere flyselskaber fra EU-lande til at flyve uden om landet. Således har både SAS, airBaltic, Lufthansa og KLM besluttet at flyve uden om Hviderusland i den kommende tid, og selskaberne har dermed valgt at følge opfordringen fra Det Europæiske Råd.

Handlingen fra de hviderussiske myndigheder får altså store konsekvenser for hviderussiske flyselskaber – herunder det nationale flyselskab Belavia. Selskabet har ruter til flere destinationer i EU, og flere af disse er allerede blevet suspenderet.

Belavia har selv meddelt, at ruten til Vilnius indtil videre er suspenderet frem til 26. juni 2021, da de litauiske myndigheder har indført forbud mod hviderussiske fly til og fra landets lufthavne. Af samme årsag oplyser Belavia, at det har måttet annullere sine ruter til London og Paris helt frem til 30. oktober 2021.

Belavia har blandt andet codeshare-samarbejde med KLM om flyvninger på ruten mellem Minsk og Amsterdam. Det hollandske flyselskab oplyser, at det vil suspendere disse codeshare-flyvninger som følge af søndagens handling.

Belavia har foruden de nævnte ruter også forbindelser til blandt andet EU-lufthavnene Stockholm Arlanda, Helsinki, Hannover, Berlin, Frankfurt, München, Barcelona, Prag, Wien, Milano Malpensa og Rom Fiumicino.

 

Relaterede artikler:

IATA fordømmer hviderussisk aktion mod Ryanair-fly

NATO-Eurofighters i luften til TUI-fly

F16-fly ledsagede KLM-fly med urolig passager