Flyspottere har fået adgang til at følge flytrafikken i Istanbul Airport. (Arkivfoto: IGA | PR)

Europas største lufthavn åbner for flyspottere

Istanbul Airport har netop åbnet et særligt område for flyspottere, der fremover kan komme tæt på flyene i Europas travleste lufthavn. Der er dog begrænsninger i adgangen.

Flyspottere i Tyrkiet har hidtil ikke haft de allerbedste betingelser for at udføre deres hobby, der kræver, at man kommer forholdsvis tæt på lufthavnenes start- og landingsbaner.

Det har Istanbul Airport nu rådet bod på ved at etablere et spotterområde i lufthavnen, der i 2020 var Europas største med i alt 23,4 (68,6 i 2019, red.) millioner passagerer foran Paris Charles de Gaulle og London Heathrow.

Det såkaldte “Spotter Area” er placeret på et sted, hvor der er frit udsyn til den 3.750 meter lange bane 1 (16/34) samt lufthavnens kontroltårn. Spotterområdet er dog kun åbent på lørdage mellem kl. 08.00 og 17.30, og der skal på forhånd ansøges om adgang. Ansøgninger behandles én gang ugentligt.

Lufthavnsoperatøren İGA yder dog en god service ved at sørge for gratis bustransport fra lufthavnens P6-parkeringsareal og ud til det eftertragtede spotterområde.

Kommer langvejs fra
I tyrkiske spotterkredse er der glæde over, at det nu er muligt at komme tæt på flyene i den nye storlufthavn.

”IGA (lufthavnens operatør, red.) lyttede til os. Vi er taknemmelige. Dette er et perfekt sted at se på flyene,” siger Sarper Duman, en gymnasieelev, der tog hobbyen op for to år siden, til det tyrkiske medie Daily Sabah.

Spotterområdet i Istanbul Airport. (Foto Airporthaber.com)

Mediet har også talt med en anden spotter, der er kommet hele vejen fra Alanya til Istanbul for at tage billeder af flyene, og andre fortæller, at de tidligere i smug har fotograferet tæt ved Atatürk-lufthavnen samt i Sabiha Gökçen.

Siden Istanbul Airport åbnede den 6. april 2019 har der været flere end 600.000 starter og landinger i lufthavnen, der har en ambition om at blive en af verdens største med en årlig kapacitet på 200 millioner passagerer, når den er fuldt udbygget i 2027.

Flyvergrillen og spotterhøjen er populære
Mulighederne for flyspotting i Danmark er primært koncentreret om lufthavnene i København og Billund, hvor der er størst aktivitet. Fra Flyvergrillen i Kastrup kan der gennem hegnet spottes fly, der ruller forbi på taxiway Alpha til bane 04L/22R, mens et område på Kystvejen også er et kendt spottersted.

I Billund Lufthavn blev der i 2017 etableret en udsigtspavillon i skovkanten vest for lufthavnens platform med udsigt til landingsbanen og de parkerede fly. I pavillonen er der også informationstavler med data fra Flightradar24.com. Herudover benytter mange “spotterhøjen”, der ligger på banens sydlige side ved siden af kontroltårnet.

 

Relaterede artikler:

Orange veste til A350-show i Billund Lufthavn

Flyspottere fik særbehandling i Helsinki

Flyspottere blæst omkuld af Boeing 777-fly