Fly fra Delta Air Lines i LaGuardia Lufthavn. (Foto: LaGuardia Airport | PR)

FAA: Ingen indikation på cyberangreb

Ifølge luftfartsmyndighederne i USA tyder det ikke på, at onsdagens nedbrud i NOTAM-systemet, der betød, at 11.300 flyvninger måtte aflyses eller blev forsinkede, skyldtes et angreb fra hackere.

Tidligt onsdag morgen (Eastern Time) var der et nedbrud i NOTAM-systemet i USA, som resulterede i store forstyrrelser i afviklingen af flytrafikken, da de civile amerikanske luftfartsmyndigheder, FAA, valgte at bede alle indenrigsfly i landet om at blive på jorden indtil klokken 09.00 lokal tid.

NOTAM er en forkortelse for Notice to Air Missions, og det er et notifikationssystem, der benyttes af såvel piloter som lufthavne. Det giver piloterne mulighed for at få aktuelle oplysninger om uregelmæssigheder i den lufthavn, som en given flyvning går til.

Lufthavnene opdaterer selv systemet med relevante notifikationer om forhold, der kan have en indvirkning på driften. Det kan eksempelvis dreje sig om banelukninger eller manglende lys på en rullevej. Såfremt piloterne ikke kan tilgå disse oplysninger, tager de som udgangspunkt ikke af sted, da man ikke ved, om der skal tankes ekstra brændstof eller tages andre forholdsregler.

Mistænker ikke cyberangreb
Siden er der blevet spekuleret meget i, hvad der kunne ligge til grund for nedbruddet. FAA har foretaget en indledende undersøgelse af årsagen, og kan på baggrund af denne afvise, at der skulle være tale om et cyberangreb. Den udlægning er ligeledes blevet bekræftet af den amerikanske transportminister Pete Buttigieg.

Årsagen til problemet var derimod en beskadiget fil i en af de databaser, som benyttes af NOTAM-systemet. Den skabte både problemer med hovedsystemet samt den back up-udgave, der skal benyttes i tilfælde af, at det går noget galt, hvilket betød, at hele systemet skulle genstartes. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det var dog ikke kun i USA, der var udfordringer med NOTAM-systemet. Ifølge lufttrafiktjenesten Nav Canada, der varetager driften af den udgave af systemet, som benyttes i Canada, var der onsdag problemer med at tilføje nye notifikationer og få dem sendt til flyselskaberne.

Udfordringerne førte dog ikke til forsinkelser eller lignende, og systemet var atter funktionelt i løbet af onsdagen. Tjenesten mener desuden heller ikke, at der her var tale om et angreb fra hackere, men – ifølge CBC News – mistænker man i stedet, at en del af det hardware, som systemet kører på, var gået i stykker.

Forventer normal drift torsdag
Nedbruddet endte med at betyde, at omkring 11.300 flyvninger i USA enten blev aflyste eller forsinkede onsdag. Analysehuset Mabrian, der er beskæftiget med luftfart og rejsebranchen, har foretaget en opgørelse over det samlede omfang af den planlagte flytrafik til og fra amerikanske lufthavne.

Den viser, at det kunne have haft endnu større konsekvenser, hvis onsdagens nedbrud havde varet i længere tid, da der samlet set var planlagt 51.794 flyvninger. Med 47.920 flyvninger udgjorde indenrigstrafikken langt størstedelen af disse, mens de resterende 3.874 var til eller fra lufthavne uden for landets grænser.

Det var Dallas Fort Worth International Airport, der havde mest planlagt flytrafik onsdag, da der skulle foretages 1.930 flyvninger herfra. Både Delta Air Lines, United Airlines samt Southwest Airlines forventer dog, at afviklingen af flytrafikken vil foregå som normalt torsdag.


Relaterede artikler:

Filippinsk lufthavn på vej retur efter massivt nedbrud

Måtte aflyse 51 flyvninger efter systemnedbrud

Endnu et omfattende nedbrud hos British Airways